打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] --把酒問青天--

加油啦..係咪334都係要讀書架啦=]"
andrew6081 發表於 29-6-2009 13:04

我比較鍾意舊制姐,
而家呢個制度選科有時會搞到一塌糊塗,
不過唔關我事[[tk_06]]
回復 支持 反對

我比較鍾意舊制姐,
而家呢個制度選科有時會搞到一塌糊塗,
不過唔關我事[[tk_06]]
-終場ソ使者- 發表於 29-6-2009 14:39
我都係鐘意舊制多d~
話說334既問題我都係唔算太清楚= ="
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

LIBERAL STUDIES又係一科令人才流失既科目- -
回復 支持 反對

見到大 A, 大 D, 大 S 的心路歷程了 [[onion_21]]  (個個都大 xD)
六頁0既帖都睇完了 =v=
好多唔同0既科目...
答問題先 [[onion_14]]

1)會考放榜的日子都即將來臨了 大家有什麼打算 修讀什麼課程/升讀中六
我係今年考會考0既...雖然好想升中六,但係愈諗好似愈覺得自己考得好差...
(D fd 都叫唔好再諗啦...但係控制唔到架ma...始終要預備好放榜果日...)
其實新界區黎講真係唔擔心無學位...大前提係有 14 或以上...
我連 ive 都無報到...無左後路...
有一個諗法係大不了咪自修 \ 皿/
但係自己黎講都唔知想讀咩科好...樣樣都好平均(偏差吧=v=)
本身諗住 CE 強打 chem bio...點知最後無打到...變左上網遊打怪獸...
仲記得 pre-mock chem 果陣...拎得 9 分...掛住打怪獸[[onion_36]]
mock 果陣溫返...都只係得 5 字頭...心都淡埋...
至於 bio....直到 CE 果刻都係無背到 pp D model answer...
嚴格黎講...連 pp 都無做過...只係 a.maths 阿 sir 補課俾我地做...
完左 CE 之後都唔敢同同學 & 老師對答案 <--- 無自信的表現...

講到尾...原本諗住讀 chem, bio, applied maths <--- 科 applied maths 咩事?[[onion_25]]
點知原來 chem, bio 同 applied maths 分開0既...
兩個唔同種類0既野....
不過仲係好想科學同數學雙修...
但似乎無可能 [[onion_08]] 世俗的眼光唔容許我地一齊 [[onion_08]]
迫住作出決擇...
揀 phy, chem, bio...(哩三科都好差...數學系科目黎講都有少少 sense...只有少少)
我完全無考慮到將來要做 D 咩...
所以亦唔係好知要點揀科...
但聽人講讀哂 phy, chem, bio...
上到大學基本上任何科都讀得到...
於是...「暫時」有 phy, chem, bio 哩個決定...

2)大家應該都是年青人 讀書都有一段時間了嗎?! 記起選科是有什麼困難 最後如何克服!? 有什麼心得可給予一眾後輩呢?!不妨說一下吧=]
中六仲未選科 =0=
中三揀左理科...因為初中果陣已經聽過中史同西史 D 故仔,唔想再聽,於是揀左理科...
我學校有三班理科班...
有一班選修科一定要係 programme...
我揀左...因為唔想0係另外兩班同人爭...
估唔到咁樣就造就左我中學生涯入面最慘0既兩年...
<<待續>>    <--- 待咩續 =.= 下面講

3)記起從小學升讀至中學 在這麼長的校園生活裹 有什麼趣事呢
趣事只限於中一至中三...
中一做班會主席...
好爽咁做左一年...
俾同學鬧又鬧過...
俾老師鬧亦鬧過...
最後全級考到 123 名....<--- 中等吧
課外活動真係玩好多野...有棋藝學會...(大概只有哩個最出名)
稱得上趣事,我相信只有哩個學會了...
三次參加公開中學循環賽...全敗 [[onion_25]]  
雖然心有不甘...[[onion_08]]
但係參加完第一次之後...0係其後兩次比賽都汲取唔到經驗...諗返起都笑左 [[onion_31]]

職務亦好多...
最記得中文科...
個阿 sir 堂堂都要我擦黑板... (唔知發生咩事 xD)
最後,學期尾我作左個「中文科黑板專門清潔員」職位出黎...
俾阿 sir 簽名拎積點...
個名我用左一分鐘就諗左出黎...
阿 sir 都讚我好野 [[onion_57]]

仲有幫學校後花園淋花...其他同學仲以為我俾訓導罰...
事實上又係拎積點0既一個職務...
淋淋下花變左打水戰...
次次 lunch 完左上到班房都實濕...

不過好景不常...
正所謂上到咁高就跌得更痛...
中四中五因為篤背脊俾成班人排斥...
因由係中四流動班...
阿 sir 調完位...其餘同學上其他堂又轉返自己個位...
坐左兩三個月...悶到死...最後把幾火咁同阿 sir 講左...
最後...排斥
<完>

未完...
P.S.
前幾日謝師宴...
仲係無咩兩句...
都係同返低 form 熟0既同班同學一齊影下相...食下野...
麻麻地開心...
後悔...
唔係後悔篤背脊...
而係後悔無享受過中學每一刻... [[onion_44]]

P.P.S. 祝自己會考撞彩拎到 20 分

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
andrew6081 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

見到大 A, 大 D, 大 S 的心路歷程了 [[onion_21]]  (個個都大 xD)
六頁0既帖都睇完了 =v=
好多唔同0既科目...
答問題先 [[onion_14]]

1)會考放榜的日子都即將來臨了 大家有什麼打算 修讀什麼課程/升讀中六
我係今 ...
§阿虛§ 發表於 12-7-2009 00:21
祝你得到20分吧-3-"
回復 支持 反對

祝你得到20分吧-3-"
andrew6081 發表於 12-7-2009 10:15

話說其實可唔可以同時揀 chem bio + applied maths [[onion_08]]

而且讀咩科目有咩出路? [[onion_24]]
回復 支持 反對

我又睇下先...
回復 支持 反對

1# andrew6081

好想睇添-__-
我都係黎緊既2010 ce既學生
時間我都覺得已經無多
我自己都想係呢個暑期追返d野
我f.4 final exam得bio 5合格,不過其他都5係好得去邊
全部e
我好怕到時唔知點算
回復 支持 反對