查看: 55412|回復: 87
收起左側

[綜合討論] --把酒問青天--

本人是上屆會考畢業生 很慶幸地升讀中六 前言不多說了 我的心路歷程有緣跟大家說吧(汗

1)會考放榜的日子都即將來臨了 大家有什麼打算 修讀什麼課程/升讀中六
不如大家估計一下 自己在會考中 能夠有多少分數 預料自己將會去什麼方向發展

2)大家應該都是年青人 讀書都有一段時間了嗎?! 記起選科是有什麼困難 最後如何克服!? 有什麼心得可給予一眾後輩呢?!不妨說一下吧=]

3)記起從小學升讀至中學 在這麼長的校園生活裹 有什麼趣事呢

這三條問題可以選擇其中一條回答 當然可以三條也回答
會員們更可以發表一下自己在升學,選科的經驗 ^^"
注意注意 : 回答得好 有神秘的樂點送唷-v-
回復

第一個吧 咁冷清
回復 支持 反對

升學區 暫時都比較少人

雖然我唔洗回都睇到你d內容 但係我都吹兩咀啦

幼稚園至小學 我都係成日唔交功課哥d學生 我同先生講 我話d功課好醒目 特別係數學  淺到我覺得晒緊我時間
中學     開始愈黎愈hea 同埋知道d野係有挑戰性ge    老師話 我學習態度好好 所有野好似好想明到底咁
可惜 敗左係 "不要問 只要信"  一個考考試技巧ge制度之下      
靠少少基本功  無點做過pasts paper同埋背marking ge我   咁都汁到17分  原校梗係唔收啦
咁就去左第二間學校讀啦  原本我想讀bio架  但係無晒位   係聯招中心比有線影到我個無助樣.....
咁唯有轉讀maths啦 我諗過 一樣去到我ge羅馬 路唔同姐       因為其他bio有位ge學校係差到你唔想讀
當然 其中一個原因就係我家姐fake左我  話bio chem phy(as)有問題 phy(as)會好難升大學
但係 佢唔記得左 佢係讀maths 我揀ge係bio    phy根本無咩關係
同埋為左我呀媽唔好再煩多幾錢 我都唔想揀間太差ge

仲記得 放榜當日  佢一位做社工ge同學鬧佢  話我呀媽做盡所有放榜日唔應該對考生做ge事
包括: 黑臉    不停講"依家咁樣點算"    "又要去撲學校啦!"  "姐係升唔返原校啦!!"
社工姐姐話 好在你個仔樂觀 同埋自信仲未跌到落零 如果唔係 可能已經去左跳樓

不過升到中六之後 可能唔再係同家姐同一間學校 好多野都好似無人睇住 我放低左人地對我ge眼光
做左好多以前無做過ge野   對自己有返一個肯定  思想都開始變    開始有自己一套諗法

當然 中六七我梗係又係hea讀 又係顧住玩啦 同時我一早心儀ge科  成績都唔太高
真係要多謝望住出黎人工有幾多ge學生 個個揀晒商科 比左個機會我 入到十幾年前收 3條A ge EEE
係一個從未有擔心ge狀態之下   我順利咁升到大學   仲唔洗包尾入tim@@
我唔怕話埋比你知我咩grade 我覺得考試成績好無聊  可能我比較自負....
中化E (我文化係U呀) UE D(岩岩入面HKU@@) 之後CDE pure phy applied    岩岩好 無晒呀

直到今日  仲係開開心心咁係度hea緊 不務正業 狂讀language   擴大個horizontal target
我gpa係超低架    搵工超難搵    不過目標依然無改變過架
畢業無工做哥d我都唔驚ge  我又唔擔心搵唔到幾多幾多錢   窮咪窮lo
無工做咩 我諗住拎綜援架啦 係個社會唔要我咋 大學生都搵唔到喎
無錢買樓  住公屋lo            
你可以話我係爛泥 唔上進 但係我覺得我自己只係知足
人生最大ge成就係咩? 就係做到自己想做ge野 而我想做ge野係唔洗錢 或者錢都買唔到
就係開心^^

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
andrew6081 + 15 內容精彩 這是神秘樂點=]

查看全部評分

回復 支持 反對

升學區 暫時都比較少人

雖然我唔洗回都睇到你d內容 但係我都吹兩咀啦

幼稚園至小學 我都係成日唔交功課哥d學生 我同先生講 我話d功課好醒目 特別係數學  淺到我覺得晒緊我時間
中學     開始愈黎愈hea 同埋知道d野 ...
adamsteve 發表於 4-6-2009 23:48
爛泥..唔會吧-.-  大學生都唔會差得去邊=.=
回復 支持 反對

看完大A的回覆
有點感觸...
但可否容許我看完樓主的心路歷程
我才回 =]]
回復 支持 反對

看完大A的回覆
有點感觸...
但可否容許我看完樓主的心路歷程
我才回 =]]
無.話可說 發表於 8-6-2009 13:52
呵呵..我也有一點感慨    你宜家睇完lu 快d講下你既意見=]
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

我依家數學成日唔合格.好驚- -
回復 支持 反對

我依家數學成日唔合格.好驚- -
jacky3014 發表於 10-6-2009 23:22
我中學的時侯 數學都是不合格 直到有個好老師出現 我才進修數學 雖然現在我的數學也很差 但總算能夠在會考的數學科得到合格"

送你一句 努力一點才有回報
回復 支持 反對

只想睇你的- -
回復 支持 反對