打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] --把酒問青天--

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

亂畫分分鐘成了藝術...[[onion_10]]
Deluxe 發表於 24-6-2009 16:57

呢d藝術我就唔識欣賞,太難明了- -
回復 支持 反對

佢AL都冇問題啦
-終場ソ使者- 發表於 24-6-2009 16:13

AL真係好似唔易= =

ce中史...
係我連續2年都好後悔無考...
我有諗過黎緊呢年試下...

呢個其實亦都係我中三果年到今年GE煩惱...
響我揀科時...我總係唔明點解唔俾我理科有中史讀...啊...
回復 支持 反對

AL真係好似唔易= =

ce中史...
係我連續2年都好後悔無考...
我有諗過黎緊呢年試下...

呢個其實亦都係我中三果年到今年GE煩惱...
響我揀科時...我總係唔明點解唔俾我理科有中史讀...啊... ...
Roy 發表於 24-6-2009 17:47

你可以自修架嘛
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

到真係自修果時會出現唔少限制
現在自由身,可以當興趣
Deluxe 發表於 24-6-2009 18:48

無錯...

其實讀緊8科果時..真係有諗過唔要AMATHS,自修中史...
回復 支持 反對

無錯...

其實讀緊8科果時..真係有諗過唔要AMATHS,自修中史...
Roy 發表於 24-6-2009 19:12

萬萬不能
讀理不能無amath
讀理科amath好重要,中史係「非常」其次- -
回復 支持 反對

路過幾十次都無入過黎....呢篇帖子個標題都幾唔吸引人下 - -

全部人都入黎呃水吹咁既...真係分享既好似得  Delux 同 Adamsteve.....

有1個問題:

Delux 說 :「做畫家不成做政治家,讀得上就夠...」
好似未回應問題:「那你現在是大學生的嗎?!」

然後回應頂樓

2) 記起選科是有什麼困難 最後如何克服!?

>我中學2班會考理科班,84人爭30個預科班位. 根據自己o係全級既排名,其實原校升中六,都十拿九穩,因為我間學校不收外生. 擔心既只係最終o係會考會拎倒幾多分,見唔見得人.... 會考寒窗2年,無補過習,拿下2x分,順利原校升. 其實一早準備好自己,唔好撻晒2年喪玩,其實邊個都可以咁. p/s 我中四五時都成日打機,都算幾高峰下.

3)記起從小學升讀至中學 在這麼長的校園生活裹 有什麼趣事呢

>查實都無乜趣事. 小學時我本身就唔溫書既,直到成績開始退步,就俾人掟左去補習社,逼住係咁背,係咁做數,個童年就係咁刻苦....另外,屋企人緊係逼自己搵樣樂器黎學啦......得閒就約下同學仔打波,都叫做幾健康既童年. 當時班主任話我成績可以入倒男拔,但係我同屋企人都係prefer hea住讀,於是揀返直屬中學,無乜難度咁入左......

>初中幾年無乜深刻回憶...高中2年認識左一班志同道合既勤力同學,一齊原校升. 當時我就係成日打機,我屋企人成日都叫我出街玩 - - 擴闊圈子....但到頭來我既圈子係網絡上既一班陳年戰友,現已失去聯絡.

>我都未講我讀乜添....Phy Chem Pure + 1 個 AS Applied math.....其實我學校得math/bio揀,另外可以將chem轉account....又可以揀drop applied.....咁我見讀得就唔好晒,所以就以呢個組合去考AL. F6,7 2年,唔計讀書,其實校園生活都幾正,因為自己係學校資歷最高既一層,老師會俾面你,自由度高好多~ 課室入面踢波踢到有同學「破柱」(p/s 枱腳被踢斷了),又有劈燒豬(p/s: 枱面有一條很深很長的疤痕,裂開左).

>呢2年就有補過習,不過都係比較危既中化&UE,理科o個d 搵d名師note返黎自己睇就搞掂. 我用得最多時間讀既係chem,大約佔左成個3月....但係A唔倒....用左4日溫既physics A 左出黎.....真係奇怪...
高考成績唔算好唔算差,ABCDE咁啦~ 仲有科AM D左 - - p/s: i took AL 06

>同我相同成績既同學入左HKU牙醫,而我呢.... 當時商科真係好熱門,但係我唔想放棄中學4年學過既理科底,加上興趣,就揀左Engineering......所以又係無乜難度......放左UST BBA o係第16個choice XD. Engineering 出名係大學既水泡,難免會被認為係次一等,所以為左要證明當日既抉擇無錯,入大學之後就盡我所能讀好書.

>最後....1st hon Grad, 9 月開工

>我無後悔當初無揀商科,亦都好開心能夠認識一班3年一起成長,有共同目標既EE同學.

總結來講....我每次去到要選擇既關頭,都係行左一條無乜難度既路 - -" 所以俾唔倒大家咩經驗之談.
如果你都想可以咁,細個時就千祈唔好撻住讀書. 否則追起上黎,辛苦既,要擔心既,到頭來都係你自己.
還有的是,行行出狀元,唔好隨波隨流,應以個人興趣為首,咁你先有動力去繼續讀.

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
andrew6081 + 15 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

路過幾十次都無入過黎....呢篇333帖子個標題都幾唔吸引人下 - -

全部人都入黎呃水吹咁既...真係分享既好似得  Delux 同 Adamsteve.....

有1個問題:

Delux 說 :「做畫家不成做政治家,讀得上就夠...」
好似未回應問 ...
[S]【YU】 發表於 25-6-2009 23:02

估唔到你都會打機喎- -

其實我自問好努力咁學數(自學),但都係得半桶水- -
之前個年都有睇過下chem同phy(都係自學)
自己間學校係中中,但我自己某幾科買左英文書,(老師都同意)
考試係中文卷但我就用英文答- -
中史,歷史一塌糊塗,真係有d後悔平時冇咩點聽書
而家想學番都幾難,因為我係新高中第一批白老鼠,冇打算讀history,
唉...點解我係334呢[[tk_15]]
有時我真係唔想自己係f3,但又冇能力讀好d- -

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
andrew6081 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

估唔到你都會打機喎- -

其實我自問好努力咁學數(自學),但都係得半桶水- -
之前個年都有睇過下chem同phy(都係自學)
自己間學校係中中,但我自己某幾科買左英文書,(老師都同意)
考試係中文卷但我就用英文答- -
中史, ...
-終場ソ使者- 發表於 26-6-2009 20:10
加油啦..係咪334都係要讀書架啦=]"
回復 支持 反對