樓主: Crossbone-X1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [真心膠]BBA IS

落site固然有危險性....不過愈危險既地方,安全設施愈係做得多.
worker(我都唔記得正確既叫法係咩,暫代) 同 engineer 落site既工作係唔同.
所謂worker係學師出身,即係ive出身,而engineer係大學degree出身.
出到site ...
[S]【YU】 發表於 20-9-2009 11:12

我知唔係工程師落手落腳做野
而且 security唔係有另外一個工程師專管架咩- -?
剩低果d都係指導下construction果d

話時話 估唔到工程師仲有得番五日8:30~17:30唔駛OT  T^T

至於你話我對北上投資持樂觀態度 呢樣就梗
尤其係炒樓 前途無量呀......
香港炒樓入場卷高
番大陸發展中地區 豪宅級ge都係20w成交 仲要係總共20w 而唔係首期- -
短炒ge 唔拎住半年以上 基本上都有賺
長揸就難講d 你知 大陸d豆腐渣同醜聞好勁zzzz
回復 支持 反對

有無OT,睇你入咩公司既je~正所謂多勞多得,OT有paid~
做我地呢行必須搞清楚咩叫reliability, security , safety, 而家呢個情況應該用safety.
其實咩工程師都要時刻注意自己&其他人既safety.
另外提及既safety manager,係負責訂立一套有系統既安全守則俾其他員工去follow,加強對內宣傳等等.
e.g. 工作前既風險評估,safety manager負責訂立個procedure/format,由on site既工程師o係現場做風險評估.
所以如果出事追究起上黎,其實兩者都會受牽連.
其實safety manager亦都係為應付external audit而設既專員...做埋d document既野去拎ISO.
當然,每間公司對safety manager既工作定義有所不同,不能一概而論.
回復 支持 反對

香港實際情況
safety manager ge job係將一個唔合安全規格ge site寫到過到勞工處果關- -
回復 支持 反對