查看: 3162|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [真心膠]BBA IS

其實BBA IS到底係乜野- -?
睇左佢d簡介幾次都唔明
而且見到hku收好低- -
列底呢科係唔係真係咁廢呢?
回復

打住BBA既名號,實際係類似IT既頹科.....
HSBC請IS intern 可以俾得起5位數字,但係一個海嘯就將佢地全軍淹沒~

所謂網上投資交易系統,可能就係呢班人既功績 <~ 我諗
回復 支持 反對

yu爺咁講 即係ibank同埋個市真正復甦之時 就係呢班人ge出頭之日
簡單d講 即係聽天由命[[bao_22]]

不過 可以考慮放入band B 雖然我覺得放入band B可能唔收= =
都係遲d先算啦
回復 支持 反對

想當年我擺起第9,墊起成堆Engin下面,仲高過Ust BBA XD
回復 支持 反對

其實點解你會將engine放頂- -
老實講 engine做番本行冇乜錢途 亦冇乜前途
當然你而家讀得勁 唔駛撈本行又另一回事.............
回復 支持 反對

呢個係好問題,要組織一下先答倒你.

首先要定義清楚,何謂有錢途?
我認為有錢途既意思係一直做落去,人工可以去到一個唔錯既水平.
走工程同會計一樣,睇下你有無牌. 起薪唔高,但係有牌在手就升價幾倍.
但係你身處既位置越高,責任就越大,壓力亦都越大.
就咁舉個例, 月薪30k ,究竟算多定少呢,其實因人而異.
或者有人一世都搵唔倒一份30k,又或者有人起薪已經>30k,但係最重要係清楚自己既目標係幾多?
的確,有同學唔走本行,出去beacon做補習天王,佢而家點,我都唔清楚.

之後講前途,我既睇法係一直做落去,有無機會俾你上到去做一個名乎其實既leader級.
其實每一行都一樣,都要求你由低做起. 只要你有料,又有足夠既經驗,再加埋有"空缺"的話,機會唔會無.
麥提爽o個d純屬虛構,唔好以為讀完MBA就唔愁無錢. 話明係"絕代"商驕,邊有咁多商界奇才丫.
須知有無空缺係最關鍵既條件,一間公司究竟有幾多個director,有幾多個department head,有幾多個senior manager? 如果就咁一個普通既manager,e.g. McDonald manager, 俾你做倒,又算係咩前途呢?

最後又要講,何謂讀得書勁? gpa唔代表一切.
我之所以學業成績唔差,主要係因為我中學4年理科既根底好.
然後就係對自己學既野有興趣,咁先會有動力去讀.
再講,我只係因應自己既能力,選擇一條最適合自己既路去走.
回復 支持 反對

呢個係好問題,要組織一下先答倒你.

首先要定義清楚,何謂有錢途?
我認為有錢途既意思係一直做落去,人工可以去到一個唔錯既水平.
走工程同會計一樣,睇下你有無牌. 起薪唔高,但係有牌在手就升價幾倍.
但係你身處既位置 ...
[S]【YU】 發表於 19-9-2009 15:34

o係香港 月入30k都係o岩o岩夠買樓
北上置業例外- -

至於你話空缺 真係講得好
但係最大ge問題係 香港engine真係有得撈- -?
可能我唔清楚 但係我目前睇唔出

老實講 我認為 o係香港有殺出一條血路 重點係要明智地投資
而唔係搵到一份可以好易升職加薪人工又高ge工
呢個年代 唔識投資 真係做死一世都唔掂
回復 支持 反對

老實講 我認為 o係香港有殺出一條血路 重點係要明智地投資
而唔係搵到一份可以好易升職加薪人工又高ge工
呢個年代 唔識投資 真係做死一世都唔掂
Crossbone-X1 發表於 19-9-2009 20:40

30k只係一個例子,唔係engin既頂薪.
如果講工作既性質,工程師 比 I banker 正氣好多.
I banker 玩 high lever 黎賺污糟錢,d CDO一爆就要政府為左救市民而注資填數,但管理層仲分幾百萬花紅. 早排睇報紙,採訪左幾個曾經做ibank,花紅幾十萬既所謂高薪厚職人士,佢地話再俾佢做都唔敢做.

好易升職加薪人工又高ge工 <~ 其實起邊度都搵唔倒,搵倒o個個都唔會係你.
想o係香港發達,最快捷係炒樓,其次係股票,總之都係靠錢搵錢,並且要承擔風險.
一個8萬5炸埋黎,變晒負資產. 一個金融海嘯,你座冰山融大半.
不過而家政府行MPF,其實都算叫做幫d唔識投資既人定期做保守既投資.

本身職業無分貴賤,但係我最睇唔過眼有d人賺埋d污糟錢.
回復 支持 反對

30k只係一個例子,唔係engin既頂薪.
如果講工作既性質,工程師 比 I banker 正氣好多.
I banker 玩 high lever 黎賺污糟錢,d CDO一爆就要政府為左救市民而注資填數,但管理層仲分幾百萬花紅. 早排睇報紙,採訪左幾個曾 ...
[S]【YU】 發表於 19-9-2009 22:46

但係工程師 尤其係civil同埋mechan 要落site都有一定危險性
不過點都好
都係搵到政府工最嘆架啦- -
一至五 朝九晚五 就算唔係hea做都好 幾多人恨都恨唔到

另外 如果要投資 我都係認為 寧願比d錢流番入大陸 北上投資好d
成本低 效益高 風險隨時仲低過香港- -
回復 支持 反對

但係工程師 尤其係civil同埋mechan 要落site都有一定危險性
不過點都好
都係搵到政府工最嘆架啦- -
一至五 朝九晚五 就算唔係hea做都好 幾多人恨都恨唔到

另外 如果要投資 我都係認為 寧願比d錢流番入大陸 北上投 ...
Crossbone-X1 發表於 20-9-2009 00:34

落site固然有危險性....不過愈危險既地方,安全設施愈係做得多.
worker(我都唔記得正確既叫法係咩,暫代) 同 engineer 落site既工作係唔同.
所謂worker係學師出身,即係ive出身,而engineer係大學degree出身.
出到site既分別係,engineer負責睇場,worker負責做野.
即係,engineer要認識正確既操作/工作程序,以及相關危險,發出工作授權俾人做野,而worker就o係已提供足夠既安全條件下做野. 所以出親事既case多數係唔遵守正常安全工作程序既worker,而如果係因為本身安全條件唔足夠而引致意外既,即係好似幾日前o個單,負責安全o個位engineer就肯定要咩鑊,洗定囉柚~
上面都只係其中一個例子,civil/structure, engineer落site既role係監督工作既進度,睇下有無依照佢既設計去整,而有必要去現場視察. 每一種engineer落site既目的唔同,但係落手做野既係worker
你唔會見倒civil eng爬棚架,strucutre eng抆石屎, elec engin 駁電線.
o個d worker只係有工作許可既牌,而唔係工程師牌.

我而家都係 一至五 朝八半晚五半 ,唔算太差je

睇黎你對北上投資持相當樂觀既態度.
回復 支持 反對