打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 幫到我既人 有樂點送 上大學問題 夜校問題

由頭睇左一次
有人叫人去外國讀書  有錢一早讀左啦人地.....
25歲入大學  係岩 可以靠年紀入
但係你知唔係年紀愈細加分愈少 姐係你25歲0分  80歲可能有(80-25) 55分 而50分已經係合格 其他靠能力試
25歲要係能力試考滿分先入到架喎 你考到滿分你都考到AL架啦

無錯係有好多方法呀 但係唔好成日諗住走D偏門路
始終最大條路梗係考AL啦    上大學係要上 但係唔會有捷徑架喎
一 捷徑係有 但係最基本要係大量錢
二 條捷徑真係咁好行 就唔會咁多人係度讀常規學校啦

一句講晒 down to earth  實在少少 係夜校慢慢讀上去 334依家易好多架啦 無以前會考咁辛苦
今時今日 大學畢業唔代表有工作能力 唔代表有道德 唔代表品格好 唔代表有學識
但係點解咁多工都要人大學畢業呢   其中一個原因就係
大部份入到大學ge人 都有捱過 證明佢地肯為自己付出過
世上無免費午餐  唔好成日覺得自己好遲 遲過人地
咪成日同人比  你自己搞到自己遲過人 你就應該為自己行為錯失負責
賽跑當中無論咩原因跌低左  唔會有人比條捷徑你去追返   慢 就梗架啦
回復 支持 反對

係lo 加上我唔一定讀到hd
K.I.N 發表於 11-9-2009 08:24

衰d講句 hd都讀唔到
入大學有一定難度......
回復 支持 反對