查看: 3381|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 幫到我既人 有樂點送 上大學問題 夜校問題

我係一個中3畢業既學生  因為一d原因唔可以原校留級..."

在情急之下報讀天水圍一個學院 但是這學院升大學需要7年 而且是十分困難的:"

so 我想報讀一些可以快一些升到大學的學校"

我就諗到夜校 我想問有咩夜校岩 中3畢業學生 因為我見到好多夜校都要中4成績表 "

請詳細例明 thx 各位"

本人是住天水圍的 希望搵到間岩心水的學校!!"
回復

方法我就唔知   我想知你唔可以原校留級ge原因多d ^~^
回復 支持 反對

日校中四都升唔到...
咁入大學仲難嘛=.=
回復 支持 反對

方法我就唔知   我想知你唔可以原校留級ge原因多d ^~^
大雪人 發表於 8-9-2009 19:58

真係一個好慘既原因

話說我約左老師係某日見面 點知前一日去游水 點知病左 so 我打電話比老師 老師冇聽 send爆左老師個訊息都冇人回 我諗住果間學校唔會收我 點知原來老師一直搵緊我  慘慘慘  報左間垃圾學院 想打人  希望呢到有有心人幫到我
回復 支持 反對

TOP UP DEGREE
回復 支持 反對

TOP UP DEGREE
[H]xmay 發表於 8-9-2009 20:05

係呀
但係我唔想用太多既時間黎升大學呀

我要快d升大學
銜接學位加埋要7年 咁耐wo
回復 支持 反對

其實可以同你講一樣野,

香港的大學只要滿25歲就可以考佢個入學試,不理你任何學歷,

只要你有能力考到個試合格就可以,

我之前呀SIR講...
回復 支持 反對

毅進→ive→top-up degree
回復 支持 反對

其實可以同你講一樣野,

香港的大學只要滿25歲就可以考佢個入學試,不理你任何學歷,

只要你有能力考到個試合格就可以,

我之前呀SIR講...
*小霖* 發表於 8-9-2009 20:23

信佢地一成都死...

咁鬼容易的話, 使咩考 a-level?

例不如 16 歲出來做野....做到 25 歲走去讀大學吧?

大學係就係有一項可以憑25歲以上就申請入讀
但這只是多數比以前冇機會讀大學的人申請
(以前得 hku, cuhk)

而家大學多到10間....25歲走去申請, 成功率低於1%咁解姐
回復 支持 反對

信佢地一成都死...

咁鬼容易的話, 使咩考 a-level?

例不如 16 歲出來做野....做到 25 歲走去讀大學吧?

大學係就係有一項可以憑25歲以上就申請入讀
但這只是多數比以前冇機會讀大學的人申請
(以前得 hku, cuhk) ...
Fantasma 發表於 8-9-2009 08:51 PM

IVE生都係咁啦,佢都係考試入嫁,

只係名額小咁解..
回復 支持 反對