查看: 90426|回復: 550
打印 上一主題 下一主題
收起左側

↖Music game↗Osu!太鼓!接水果!(含會員對照)

熱愛音樂遊戲既朋友,一定要,如果唔係嘅話就走寶lo~

本遊戲有3大種玩法,分別是
OSU!模式
太鼓模式
水果模式

要先到官方網站註冊才可以登入遊玩喔!完全免費。
註冊網址
遊戲主程式

Beatmap
(玩之前一定要去下載 Beatmap)
下載Beatmap
步驟:
1.先進入選歌頁面
2.選擇自己喜歡的歌曲(按圖可進行試聽10秒)
3.按名字進入歌曲介面
4.按Download Beatmap!的圖片進行下載(要先登入才可下載beatmap)
5.打開beatmap

遊戲玩法
遊戲內有排名榜,記錄了此歌曲全球最高分的40名

Mod selection:模式選擇,入面有好多種俾你揀,想隻歌難啲 or 易啲都得,但係拎既分數都有改變。(模式詳細請看#3)
Random Map: 隨機選歌。
Beatmap Options:一些BeatMap的設定。

OSU!模式
當啲圓圈接近個數字的圈外立即按下哪數字即有分拎..
發現長條型既接近頭後按實滑鼠的左或者右鍵..跟住個波郁..就得
  ↓這是氣.耗盡就輸            ↓這是分數.分數下的黃色條是歌唱長度

↑這是combo,combo上的是歌曲全球排名
↓遇到這個的話.按實滑鼠的左或者右鍵.不停旋轉你的滑鼠~轉得多就越高分

太鼓模式
基本設定紅色是XC,藍色是ZV,黃色亂按ZXCV (能夠在setting更改按鍵)

接水果模式
上空不斷出現水果及種子...玩家必須把它接到才有分數

睇圖可能難以明白OSU!模式..
那就看看影片吧w
影片內是本人的紀錄夏娜3季ed1

這遊戲還能自己製作曲目
只要放想玩既歌落Songs文件內
進入遊戲後按Edit後選歌....
之後請閣下慢用了
意見是歌曲盡量不要太長..
因為系統製造時間會更長,同時太多會影響GM批改

=============我是可愛的分隔線( >ω<)================
以下為NK同Osu嘅會員對照表(歡迎留名一齊玩)

評分

參與人數 3樂點 +30 Bravo! +1 收起 理由
caesar007 + 1 勁人,我玩osu好廢...
Torchic╳小火雞 + 20 回覆20獎勵
kin111 + 10 回覆5獎勵

查看全部評分

回復

同NDS果個game好似wo∼∼∼

唔知用mouse玩會咩感覺呢∼∼
回復 支持 反對

模式分解::::

以下如上圖的模式表

Score Multiplier: 1.00X  <-----分數有咩改變.就睇佢

Difficulty Reduction :   1     2     3

Difficulty Increase  :  4     5     6     7      8

Special        :   9    10    11   12

*******************Difficulty Reduction

1 :圓圈放大1倍與提早出現.接受死亡3次   分數 -50%

2 :不會輸掉                分數 -50%

3 :音樂速度減慢              分數 -70%

*******************Difficulty Increase
4 :圓圈縮小0.5倍與延遲出現.位置相反    分數 +0.06%

5 :Miss立即死亡            分數 沒改變

6 :2倍音樂速度              分數 +0.12%

7 :圓圈現形時間減半            分數 +0.06%

8 :降低能視度範圍(100combo後再次下降)  分數 +0.12%

********************Special
9 :關閉背景影片

10:測試模式.〔自動按鍵〕         分數 變0

11:測試模式.〔自動轉盤〕         分數 變0

12:電腦模式.電腦示範           不計分數

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
有咩資料可提供..有咩唔明可以問
我會盡量解答
回復 支持 反對

我仲未玩...但係覺得好似nds果隻好玩D咁
係呢樓主下載Beatmap網址係咩黎架
回復 支持 反對

原帖由 ㊣CS狂魔㊣ 於 16-8-2008 15:43 發表
我仲未玩...但係覺得好似nds果隻好玩D咁
係呢樓主下載Beatmap網址係咩黎架

beatmap係地圖之類既野黎
要下載先玩得
你都可以自己整個出黎..

http://osu.ppy.sh/?p=beatmaplist
先登入
入左個網之後下面好多個主題的..
按落你要down既主題..
入左去右面會有download beatmap..
你味登入既話個download beatmap會變左click in login
你鐘意既可以個個都down哂落黎玩

回復 支持 反對

點解我冇遊戲資料夾的 Songs???[[onion_63]]
回復 支持 反對

原帖由 awc123789 於 19-8-2008 23:30 發表
點解我冇遊戲資料夾的 Songs???[[onion_63]]

-.-
你係咪去錯地方?..
你試下用滑鼠右kick桌面個osu!
再選內容.之後按搜尋目標..
睇下入面有冇一個資料夾叫Songs...
冇既話..試下重裝隻game
再用上面個方法

回復 支持 反對

=-="感覺上好似難玩過nds
應該係我滑鼠有問題
回復 支持 反對

[quote]原帖由 海膽☆君 於 20-8-2008 10:16 發表
=-="感覺上好似難玩過nds
應該係我滑鼠有問題
回復 支持 反對

有冇人可以整D中文歌出黎XD''
另外有冇咩好聽既歌介紹俾我玩?
回復 支持 反對