打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 大家認為連中四都升唔到既學生有無前途 ?

今非昔比
肯努力都無可能
太多大學生la
回復

前途實有..不過實比讀得多書既人少!!
回復

唔係我厄人 我有朋友都係中3學歷 都搵緊4,5萬一個月
我而家都跟佢搵食 雖然岩岩起步 但係覺得好有得做
不過有條件 要肯學要肯做要肯捱 當然係正當野黎
ps我本人都係咩都唔識中5會考1分
回復

睇到大家既回應之後 感受係覺得大家無知
書本上既知識都係背誦 背書背得唔好 唔等於你冇能力囉
讀書唔叻 唔等於 搵錢唔叻
係要覺得一定要高學歷先有出路 先搵到錢
咁成世人咪就係一成不變囉
做人地唔敢做既野(唔係犯法野) 賺人地賺唔到既錢
有冇諗過呢個世界 賺錢好易搵錢好易 最緊要既係你發唔發現
敢唔敢帶頭去做 當年有個傻佬 係咪話要搞地產既 果陣個個都話佢傻
而家咪成功左 諗下果條友學歷高唔高 一定要大學生先得?
我而家就係做緊一樣 d中學fd都覺得我係去厄人 同埋邊有得做架
仲有成日話我係發白日夢 但係我見到既係 我既前輩(18歲) 1個月搵5萬
佢得 我都得 我而家書都冇讀 全心發展而家既事業
有一樣好重要 就係錢雖然唔係萬能 但係冇佢就會好慘
回復

原帖由 水仙神 於 28-7-2008 00:57 發表
書本上既知識都係背誦 背書背得唔好 唔等於你冇能力囉
讀書唔叻 唔等於 搵錢唔叻
係要覺得一定要高學歷先有出路 先搵到錢
咁成世人咪就係一成不變囉
做人地唔敢做既野( ...

你收皮啦 讀書係背?
你果d咩不知所謂既朋友,你係咪做緊教育salesman呀?
人地吹水呃狗你你又信
你讀書唔叻,出到黎叻得去邊呀
你自己唔識讀,走去死背,就以為一定係死背?
你咁樣一成不變去讀書,出到去咪又係咁一成不變
讀書唔叻係搵到錢,咪睇下你搵到幾多囉,睇下你要做d咩先搵到咁多囉,睇下你要做幾耐先搵到咁多囉
中四都升唔到,唔係話侮辱佢,咁簡單都升唔到根本就做人都難,仲扮咩一成不變
做人地唔敢做既野,係咪去搵d差佬單挑,咁樣就好威呀??
七少陣啦
回復

原帖由 【鵬】 於 15-7-2008 00:04 發表
有些人也許不是讀書的料子,難不成他在其他方面有過人的天賦?
若然肯用功,願意努力,難不成會沒有回報嗎?
單憑不能升學而斷定此人一生沒前途,未免太偏激
時代不同不是藉口﹗﹗最重要是心態﹗
樓主這種心態未免太.. ...

唔認同你既講法
唔係讀書既材料唔係藉口 講真
有上堂 就算唔識都好 真係死讀都唔識
問下老師 同學 點衰都好 起瑪都有個合格
關鍵係中三升中四 課程真係唔係難
唔係讀書既材料唔緊要 睇下有冇心
"單憑不能升學而斷定此人一生沒前途,未免太偏激"
我都認同 但連中三升中四都升唔到既人
真係努力極有限 你諗下佢前途會係點=]

回復

原帖由 水仙神 於 28-7-2008 00:57 發表