查看: 5157|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

戰士防守的我之見...(7人版)

• 戰士防守教學

成日比人話29 守唔到嗎... 來看吧 有我打的方法 首先了解有什麼關
    LV1
    步兵(狂戰士 長槍兵+民兵[會升到長劍兵])
    弩兵
    駱駝騎兵+匈牙利輕騎兵
    精銳鷹勇士
    重裝馬騎弓兵+馬勇士
    BOSS-----織田信長(好像不是...日武的物體)------
    2000金
    LV2
    精銳松藍武士+劍兵勇士
    灰狼阿魯
    戰船+弩炮戰船
    騎兵+貝查理
    重型衝撞車
    精銳羽毛弓箭手+西班牙火槍兵
    BOSS 雙手劍兵
    2000金
    LV3
    精銳條頓武士
    狂猴
    精銳土耳其火槍兵
    精銳靻靼騎兵+聖女貞德
    精銳維京大戰船
    BOSS 哥德人立奧多利克
    2000金
    LV4
    威廉華勒斯
    重型弩炮
    破壞者
    精銳戰象
    精銳馬戰車
    BOSS中型投石車+弩炮
    2000金
    LV5
    查理曼
    重型投石車
    神廟主持
    李舜亞將軍
    BOSS 帖木兒
    2000金
    LV6
    重型火戰船
    重型神風船
    西徐亞的斤侯
    火炮
    BOSS 騎士的物體
    2000金
    LV7
    豹勇士
    重型神風船
    蘭斯洛特
    重型弩炮戰船
    BOSS哈+鐵
    最終BOSS 闊實魯+不停出的眼鏡蛇車
    -----現在說需要注意的關卡-----
    LV2 灰狼阿魯(要手打)
          戰船 較難打
          西火+精羽 較難打
    LV3 精土 較難打
          狂猴 (要手打)
          精銳維京大戰船(攻擊範圍較大)
    LV4弩炮 (攻擊範圍較大)
         破壞者(攻擊範圍較大的自殺武攻擊)
    LV5重型投石車(攻擊範圍較大)
         神風船((攻擊範圍較大的自殺武攻擊 很快的速度 起難打)
         火炮 (射距遠 煩)
    LV7神風船((攻擊範圍較大的自殺武攻擊 很快的速度 起難打)
         重型弩炮戰船 (難打)

如果 在灰狼 ,狂猴 有人走了 請小心 他守的站 可能走兵

其實 戰士防守 最重要的東西是 先經濟 後加攻 血
    所以一開始 只要 麵麵強強守到 就OK (不要走兵)
    難度 易 最好一開始 買到4隻村
           中 最好一開始 買多3隻村
           難 最好一開始 買到2隻村
          最難 最好一開始 買到1隻村
    我的打法:(火戰船)
    一開始第1件事 叫村拿採 2個採金地 遺跡 貿易車、船
    我覺得一開始 最好 最便宜的守法是 火船X6 加6攻(600金) {2280金}可以一開始買到村,而且火船到後期有用.... 村起牆 守的地方(防走兵)

起完賣 300金 買完船 走到守地方 才好加攻...封好位 駱駝騎兵再+3攻 不停買村採金 直lv2 加多9攻 到2個採金營 滿村....在打第1隻BOSS時
買矛兵20隻多D左加封路 再加9-12攻 戰船加一加攻 加一下血 大約20-30攻左右  重型衝撞車時 買食 升城 帝 升弓攻科技 買到80隻(2隊),
有錢4多幾首火戰船 多d都無所謂。 左右 西火加多D攻 加1-3下血 LV3 前 要存到6000金 買70攻 叫2隊打 幫手打 LV3 應該快買完村 買貿易

車先 再買貿易船 以後買20個遺跡 買練金士車 最後買80000的 每分鐘有2000的 期間加下攻 70 有錢 買45000OR 50000 血5000-15000 就
夠 攻越多越好 玩鬼王 不加攻 血 直生鬼王 這個方法 應該後期會有很多錢
火戰船 到後期很有用 特別是火炮拿關 秒殺!!等等 懂用 可以好勁

------補充資料-----
一開始 不要投放大部分金錢在兵 血 攻 兵 因為 太多錢在兵 血 攻 而無買村(賺錢的東西) 到後期(以我的經驗) 通常守不到
一開始 玩村最好 玩村(土耳其人) 因為:
貿易車 每下載太多金 不方便
貿易船 每下載超多金 超不方便
遺跡 每個太貴 賺錢慢
其他方法 都不要試-.-
其實 7人 最好有好心人 用阿茲特克人+西班牙人 加貿易錢 加遺跡錢
箭塔... 箭塔 我建議大家 不要用 廢的 這個遊戲不是用箭塔 廢的原因:
1.只有很少的石礦
2.起箭塔的地方較少
3. 而且重型衝撞車 一定要人幫
4.後期 通常轉玩鬼王
守中間 的擔任 重大 有BOSS 較煩 還有王不要過戒 會被人罵!
一開始 守只要守到麵麵強強 就可以 但要多村 不走兵(這個是後期 高分和低分 的重要關係)
一開始 每LV 第1關 是近攻 較易打 最後1關 是最難打
一開始 lv3前 都不要死王 如果死了 就24 要買些兵補我的位 lv3死 就沒有什麼所謂
打王篇:我有時打到好好地 但最終王 好容易29了 太就.... 打王時 守中間的那遊戲者千萬不用走 有火船的用火船圍他,基本上用火戰 好易打死 最好條防線不要越來越後

總結:
正如「讀萬卷書,不如行萬里路」一本攻略教的東西有限 而且下場打 是不同的 最重要是隨機應變 不過最重要是 先經濟 後加攻 血
不過  後期時這隻GAME 較容易玩得較悶
待加資料....
------------以上資料 只供參巧 打錯字的 或打漏字 請體諒!!!!------------

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
食蕉連皮 + 7 原創文章

查看全部評分

回復

直到2個採金營 滿村
即是多少村
可否比個約數
回復 支持 反對

^^

很難說 2個營滿到大約1人採一個金礦到
回復 支持 反對

但係我上網打睇d人好似唔止一個
我既經濟永遠唔夠人唻
回復 支持 反對

^^

忘了說 玩火船 一開始 要賣肉 石 木 是要市集賣的。
一開始 用成本 較低的守方法!
回復 支持 反對

有一點我唔係太同意就係箭塔廢。
如果用箭塔既話其實都可以守到,  係防守方面唔會落後好多。如果識玩既話萬攻二萬血係好小兒科
回復 支持 反對

[[重型衝撞車時 買食 升城 帝 升弓攻科技 買到100-120隻(2隊)左右]]
買d咩100-120隻???
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

可能我說多了 80-90隻長弓兵都夠 還是長弓兵最放心 有錢的話 買多幾首火船船 後期,打boss 十分之好用
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

玩箭塔 好煩 石又少 有關衝撞車又煩 不見意新手玩這方法
回復 支持 反對

玩箭塔其實起48座箭塔就守得住, 不過廢事旁邊有29搞到d 箭射晒人地到先要起多d。

箭塔... 箭塔 我建議大家 不要用 廢的 這個遊戲不是用箭塔 廢的原因:
1.只有很少的石礦
2.起箭塔的地方較少
3. 而且重型衝撞車 一定要人幫
4.後期 通常轉玩鬼王
==================================================
1. 基本上一開始2人掘 , 第一關後買多2人掘唔覺唔夠石。
2. 箭塔加攻平,  血一開始唔洗加都得
3. 唔洗幫都得 - -
4. 後期係中間條路起晒塔 加到萬攻入弓兵,  點計都平過鬼海攻都勁過鬼好多
*箭塔其實起48座箭塔就守得住 *v*
==================================================
回復 支持 反對