查看: 4981|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(EVA Q到底搞乜Q) EVA最終結局之推測

如果EVA真係玩平行時空
序(TV)→破(CAN)→Q(EOE)(BAD END,真治繼續絕望下去)
             ↓
            破→Q(予告)→Final(TureEnd)(GOOD END,真治還原了世界)
如果一切都以gal game形式進行,EVA既結局應該係Q予告中既世界
也就是Final中沒有WILLE,EVA8+2等等
假如Final入面廢柴成功還原世界
Final→序(NOT)→破(CAN)→Q(EOE)
                       ↓
                      破→Q(予告)→Final(Ture End)
序中GAY薰道出了「又是第三名,你還是沒有改變呢!」
有機會是指之前loop過二次,現在新劇場版是第三次,你一樣都係咁死小孩
Q中也道出「不要露出這種表情吧……還會再見面的,真治君。」
也提示了BAD END的結局也是還原世界
EVA無限LOOP假設就成立
Final→序(NOT)→破(CAN)→Q(BAD END)         →還原世界→
                      ↓                                            兩條支線結合→序→無限loop
                      破→Q(予告)→Final(Ture End)→還原世界→
咁Q就係EVA另一個結局(BAD END)
我估庵野都唔想整死EVA,Q應該係別有用意
無論如何,希望Final可以埋個好尾好伏筆
然後再出再loop再戰十年

最後為大家獻上EVA 4.0 Final(GOODEND)既予告

記住呢個只係我個人既見解
回復

這才是||的預告吧??
回復 支持 反對

這才是||的預告吧??
小湊 發表於 7-6-2013 11:42

以庵野既做法,依加一定唔係Final既予告
同Q一樣
回復 支持 反對

以庵野既做法,依加一定唔係Final既予告
同Q一樣
乂獵乂 發表於 7-6-2013 12:51 PM

我是說 你把Q的預告說貼出來說成||是怎樣
回復 支持 反對

我是說 你把Q的預告說貼出來說成||是怎樣
小湊 發表於 7-6-2013 13:18

好似gal game咁有分支路線
Q是薰沒有阻止三衝的世界  
Final是薰阻止了三衝的世界
而Q原本的予告是予告阻止了三衝的故事
所以那會是Final的予告
8+2號機的予告你當庵野玩野得
回復 支持 反對

好似gal game咁有分支路線
Q是薰沒有阻止三衝的世界  
Final是薰阻止了三衝的世界
而Q原本的予告 ...
乂獵乂 發表於 7-6-2013 01:26 PM

不要隨便的誤導人喇!
回復 支持 反對

不要隨便的誤導人喇!
小湊 發表於 7-6-2013 13:35

說了個人推測嘛
沒有誤導人哦
回復 支持 反對

說了個人推測嘛
沒有誤導人哦
乂獵乂 發表於 7-6-2013 01:36 PM

不過在Q中 個個都是自說自話 像高登仔呢
觀眾就和真嗣一樣
回復 支持 反對

不過在Q中 個個都是自說自話 像高登仔呢
觀眾就和真嗣一樣
小湊 發表於 7-6-2013 13:45

以真嗣角度黎睇Q會是一件十分有趣的事
回復 支持 反對

以真嗣角度黎睇Q會是一件十分有趣的事
乂獵乂 發表於 7-6-2013 01:47 PM

話說 正版的朗基魯斯槍在哪!?
回復 支持 反對