打印 上一主題 下一主題
收起左側

[虛心求教] 魔禁setting bug?

相信大家或多或小都記得魔禁setting
呢度先講美琴, 當麻同埋一方通行.

諗諗下其實一方通行可以秒殺當麻;美琴又可以打贏一方通行........

一方通行ge能力係向量操縱,但係只限於接觸到佢皮膚ge向量
舉個例,一方通行踢舊石攻擊目標,舊石只係係接觸到一方通行果陣佢ge向量(速率,加速度)先有被超能力改變
之後如果舊石ge motion當係超能力引起ge物理效果ge話
當麻右手應該係唔可以將舊石ge motion變番做原本(靜止)
如果"舊石ge motion當係超能力引起ge物理效果"呢個條件正確ge話
咁即係當麻ge右手能力只能夠局限係肉搏戰
一方通行只要保持距離就秒殺當麻

另一方面, 就睇下美琴對一方通行會點.......
先撇除空氣ge指向性電擊冇用(如果美琴可以控制到空氣裡面ge 電場令電擊可以向佢想去ge地方行 咁另計)
就算一方通行擋左美琴ge電擊
閃電ge能量同埋熱能係純量, 唔算向量
咁計ge話一方通行唔可以用向量操縱ge方法將能量卸開

求指教
回復

認真你就輸了
回復 支持 反對

右手哥不嬲都係肉搏戰
大技係炮嘴
回復 支持 反對

右手哥不嬲都係肉搏戰
大技係炮嘴
leungyl 發表於 23-11-2012 22:29

我記得當麻同一方通行隻抽果陣一方通行好似用過遠距攻擊.............
回復 支持 反對

魔禁啲setting真係吾洗太探究= =
作者起完setting係最後連自己都解釋吾到,

題外話:緋彈每個setting都好詳細解,反而覺得有點煩OTZ
回復 支持 反對