查看: 5479|回復: 48
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] <本帖完>

關閉 [複製鏈接]

原標題:
[未確定]還在開歌嗎?想提早打到copious解禁曲 就要趁現在了

如標題。
為何我要這樣說呢?
因為每一次新代剛出的時候
應該會先把所有新曲 輪流做一次1.5曲

接下來看一看這個
http://www26.atwiki.jp/jubeat/pages/606.html
我們看到 所有今代的版權曲 都已經做過一次1.5曲了
接下來就是今代的解禁曲
上一個星期由土耳其進行曲開始,順stage次序放出1.5曲,
最後的HEAVENLY MOON也做完1.5了,
因此就輪到三首傳導曲跟アルストロメリア

好了
這時候應該有人會問「新曲當1.5曲 關我什麼事?」
因為當日既1.5曲 無論你有冇果首歌 都可以直接揀黎玩

假若你還未開掉所有曲
又想打HEAVENLY MOON阿 甚至アルストロメリア
那麼當這些歌成為1.5曲的時候 大家就可以在當天喪玩了
(只限果日 過左果日既話就只好乖乖地等升級拎歌啦)
(上述曲不是傳導曲 因此你當天玩過 也不代表你解禁了上述歌曲)

至於想解禁Red Goose的朋友
也可以看準時間,當上述曲成為當天1.5曲的時候,
只要玩一次亦可以直接解禁。

接下來整理一下已經推出和未推出的1.5曲

已經推出1.5曲(括號為確實日期)未推出1.5曲(括號為個人預測日期
copious所有版權曲
トルコ行進曲(22/10,星期六)
流砂の嵐(23/10,星期日)
FRIENDSHIP(24/10,星期一)
polygon(25/10,星期二)
(26/10,星期三)
electro peaceful
(27/10,星期四)
Starlight Parade
(28/10,星期五)
THIS NIGHT(29/10,星期六)
Devil Fish Dumpling(30/10,星期日)

HEAVENLY MOON(31/10,星期一)
[E](1/11,星期二)
量子の海のリントヴルム(2/11,星期三)
Red Goose(3/11,星期四)
アルストロメリア(4/11,星期五)
回復

的確,之前polygon有1.5的時候,雖然當時我未開到ext,但個日我都玩到ext,就係呢個原因吧
回復 支持 反對

的確,之前polygon有1.5的時候,雖然當時我未開到ext,但個日我都玩到ext,就係呢個原因吧 ...
六神綱 發表於 2011/10/23 19:01

所以想玩アルストロメリア就睇準時機了
(雖然我唔肯定アルストロメリア會唔會咁快出1.5曲
=================================
照呢個出法(個人預測,未必準確
呢個weekend應該會有第四層既THIS NIGHTDevil Fish Dumpling
可惜星期一先會有HEAVENLY MOON
回復 支持 反對

如果有機會玩HEAVENLY MOON 同アルストロメリア 既話就好拉,,, [發夢中] -v-
對我而言,,, 真係有排先開到呢兩首歌,,,
期待1.5 曲既出現拉^^
回復 支持 反對

如果有機會玩HEAVENLY MOON 同アルストロメリア 既話就好拉,,, [發夢中] -v-
對我而言,,, 真係有排先開到呢 ...
smw0316 發表於 2011/10/24 17:03

其實照道理應該有得玩
問題係估唔估得中個時間
回復 支持 反對

唯有依幾日多D 留意下Lu... 一有出係1.5 曲即去玩番幾場先^^
回復 支持 反對

唯有依幾日多D 留意下Lu... 一有出係1.5 曲即去玩番幾場先^^
smw0316 發表於 2011/10/25 01:02

我盡可能朝早更新樓頂 方便大家參考(茶

假如我估計冇錯
聽日就係polygon
回復 支持 反對

我盡可能朝早更新樓頂 方便大家參考(茶

假如我估計冇錯
聽日就係polygon ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-10-2011 01:22

Bingo! 你估中左拉^^
好在THIS NIGHT 估計係29/10, 期待你真係估中拉, 等我個日玩番夠本先@@"
回復 支持 反對

Bingo! 你估中左拉^^
好在THIS NIGHT 估計係29/10, 期待你真係估中拉, 等我個日玩番夠本先@@" ...
smw0316 發表於 2011/10/25 10:08

我都希望我估中
我目的係星期六日一玩晒果三首

之後再睇アルストロメリア幾時出
(雖然我唔肯定係果三首傳導曲出先 定係呢首出先
回復 支持 反對

聽日係electro peaceful??
回復 支持 反對