查看: 13196|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

傳說中的勇者傳說【討論區】

最最基本的故事簡介(我感覺上睇故事簡介同睇動畫既感覺係完全唔一樣既,不過都貼上黎比大家睇下啦

故事發生在一個充斥著許多傳說的世界。 位於大陸南方的洛蘭德帝國,因為當權貴族的腐敗苛政導致帝國人民的生活苦不堪言。就在這個時候,被迫接受國王西昂命令的青年萊納與少女菲莉絲展開了尋找勇者遺物的冒險。 但是萊納是一個超級沒有幹勁的人,他最大的愛好是睡覺,夢想創造一個可以讓自己隨心所欲睡覺的世界。 在旅途中,他們不可避免的捲入了戰爭的漩渦,三個年輕人糾葛複雜的命運將會如何發展? 萊納的瞳孔中所映出的世界又是怎樣的未來呢?(轉自鏡貴也傳說中的傳勇傳說小說之簡介)

看後感:我原本係由輕小說開始睇,知道佢動畫化消息之後開始睇動畫,不過因為睇過小說既關系,再睇返同樣情節冇咩緊張感...而且動畫因為要係2x集內播完(第一部?應該係..)所以都cut左好多情節,對呢套野有興趣既朋友我都建議去睇下小說...轉下講下對人物既感覺啦,主角有著傳說中的寫輪眼....不,是複寫眼的嫌麻煩勇者萊納,相信好多第一次睇呢套動畫既人都會覺得主角既眼睛同寫輪眼好相似,而且功能都差唔多,但係其實本質上係完全兩樣既野黎,果隻其實係......喂..再講落去就變劇透啦!.....唔..情況就係咁樣..有興趣既就去睇下啦..仲有可以係到討論下
  • 原作:鏡貴也
  • 人物原案:豐田瑣織
  • 監督:川崎逸朗
  • 系列構成:吉村清子
  • 人物設計:島澤典子
  • 物品設計:青木智由紀
  • 作品設計:岩永悅宜
  • 美術監督:東潤一
  • 色彩設計:川上善美
  • 攝影指導:口羽毅
  • シークエンスディレクター:平木大輔
  • 音響監督:岩浪美和
  • 音樂:仲村美悠
  • 製片人:立崎孝史、Jeong Hyun ah、加藤正純、有永真仁、伊藤善之、川崎智子
  • 動畫製作:ZEXCS
  • 製作:傳勇傳製作委員會(T.O Entertainment、SK INDEPENDENCE、Media Factory、角川コンテンツゲート、Lantis
回復

複寫眼<---明明係寫輪眼
複寫眼暴走<---萬華鏡寫輪眼~~~???
回復 支持 反對

沒看過原作
動畫感覺沒什麼起伏點
沒有令人追下去的意欲
不過作畫倒很好
師哥美女都聚首一堂
回復 支持 反對

沒看過原作
動畫感覺沒什麼起伏點
沒有令人追下去的意欲
不過作畫倒很好
師哥美女都聚首一堂 ...
小朋友論壇 發表於 8-9-2010 10:42

第一部其實真係冇咩起伏,作者都有講過第1部大多數係介紹人物關係.......第2部開始就開始好睇(我指既係小說..動畫依家最新果集做緊既據我所知都係做到第一部中間左右..)

可以話,第2部先係真正既開始(當然這第2部也是指小說..動畫應該就係第二季
回復 支持 反對

套野小說聽講唔錯 拎左好獎
回復 支持 反對

套野小說聽講唔錯 拎左好獎
驃騎仔 發表於 30-9-2010 21:27

係丫...好似係獲得第四屆日本龍皇杯的輕小說大賞
回復 支持 反對