打印 上一主題 下一主題
收起左側

The Official HKRS Fan site briefing

將兩個 Forum 合併的確係百利而無一害,而且亦都係我以前極力主張的 (本人向來行事低調,合併同論壇改革係我唯一積極企出來的時候),可惜,天算不如人算,Nakuz 同 MyForum 的關係多年來都係互有偏見,自從 Myforum (HK ) vs SG 一役後,關係更加係有目共睹...... 同行如敵國,雙方論壇每每放逐一人,另一論壇就成為該人的容身之所,我每每站出黎講關於兩論壇問題時,就總係遇到搶手襲擊 (我不願點名,要對號入座的就入)。

Nakuz  係好,出名 (出名係因為 Nakuz,出名過 Myforum 的原因,亦唔係因為 Nakuz RS 勁過 Myforum), 但係 Runescape 壇是一個子壇, 可以做的又有多少?Myforum 亦為類同。再者,Nakuz 公然容許 REAL WORLD TRADE, 放任之境就連當今香港著名 RS 玩家 Stevencc 亦不得不以「地方土豪」去評語 Nakuz 之 REAL WORLD TRADE,這樣可以獲得 Jagex 認同嗎?而連一個 'Black Market Forum' 都比下去的 Myforum, 可以得到 Jagex 認同嗎?最後,若他日 Nakuz 同 Myforum 合併,我們應該放棄 Nakuz 去 Myforum 開新 acc?? 定係叫 Myforum 棄壇呢?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
就好似系老師面前講點賣毒品咁樣

我並無此意,因為子壇同大壇係有分別, 加上 Nakuz/MyForum 永遠都係會出名過單一賣 Runescape 的論壇。 另外 Nakuz 的交易區向來都係無人之境,而新 Forum 將不會有任何交易區出現,所以相信若新 Forum 運作後, Myforum/Nakuz 應不會有任何競爭。最後此方案, 3Y 與 JohnLaPa 亦表示支持,如果真係「系老師面前講點賣毒品」,相信老師最後亦會變成癮君子吧

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

對於新 Forum 包裝,其實我地係有能力, 只要有一位識畫畫的有心之仕企出黎便可。 Domain 之事也不難,在適當時 (maybe 200+ active users), 我不介意俾錢 -.- ...... 不過樓上好似都提過有關 server 一事。 至於 in-game event 方面, 兩壇向來不乏搞手,所以亦沒問題。

坐這山望那山,希望大家能夠專注在一些自己能做的事情先吧。對於 Data Base 方面,基本上香港就連一完整的 mini game guide, quest guide, skill guide, D&D guide, Monster Hunt Guide 都沒有時,Data Base 不但長遠,而且亦需要大量 progarmming 人才, 的確十分艱鉅, 但係香港如果無一個專壇, 有 Data Base 的可能會更低吧? 不過而家我可以保證,新壇出現後,  Nakuz 與 Myforum 甚至各路香港玩家可以更易合作,共同修葺比現時更完整,更具認可性,更完整的RS教學、攻略吧?

真正的難,影響整個計劃的成敗,兩壇的高層老手固然重要,但最關鍵都是取決於大家的決心與支持。當然,對於一個奇怪人的一個不太可能的計劃來說,抱有負面想法亦不以為過...... 其實我自己也有一點心怯 -.- 不過, 若然大家認為此方案值得支持, 還是多多支持吧!
回復 支持 反對

我只係講我之前既想法 -_-
我冇惡意..
回復 支持 反對

將兩個 Forum 合併的確係百利而無一害,而且亦都係我以前極力主張的 (本人向來行事低調,合併同論壇改革係 ...
kit034 發表於 9-9-2010 02:38

嗯其實一切都係由零開始, 如果您真係咁堅決既話我當然支持
甚至見到您話願意自己拎錢出黎去搞 雖然會吾會收番錢就後話啦  但係好感動 : )
現在只等火火等高層決定啦...
仲有畢竟Amy都係版主? 我認為應該要同她傾下...........

again, does the identity matters much?
i mean if i am not from HK , cant i join the forum?
回復 支持 反對

有興趣幫手
MSN: bunbunbunbun2002@yahoo.com.hk
回復 支持 反對

樓主
希望您能夠不再理會 myforum 的物體
若他們是有心的,就不會繼續只談論權力交移等問題
而且lunarrainbow等人與myforum無關的,相信他們會接受您們
回復 支持 反對

Objective: To promote Runescape in Hong Kong
笑左...

不過....................
可以group埋D hk rser真係唔錯
回復 支持 反對

十分支持今次呢個提議,都睇得出如果要實行,工程都頗大.
有咩事需要幫忙既,我願意效勞,例如打雜等(雖然我有既free time唔多- -要開始準備al)

(可以繼續潛水了)
回復 支持 反對

好多謝大家的支持,目前新壇的 domain 己經申請好左,相信黎緊個幾日應該可以開壇
回復 支持 反對

加油~~~
不過我不會參與了~

合併唔一定好,競爭所帶來既利益不能忽視
唔好介意我直接,rs好多hk玩家都好小朋友
所以係呢個情況下,我較主張"獨裁"
合作都要揀人..
(做project你都唔搵free-rider啦?)

至於promotion,火火俾唔俾你係度宣傳就....
唔關我事啦=.=
我只是小薯

anyway,good luck!
我梗係希望我趺爛眼鏡啦
回復 支持 反對

free-rider 問題我都擔心,總之最前線關於 guide 的整理、加入、刪減等,我都會出全力幫手!

競爭嘛,係永遠都唔會缺少的,正所謂一山還有一山高
就算合併,對內可以有競爭;一致對外的話,更加可以挑戰世界級的對手!

domain 方面我實我係小白一個所以抱歉幫唔到手
至於「主張"獨裁"」的睇法,我唔比意見,門面上就交比識門面的人處理,門後面夠唔夠料呢?就交比我啦!
回復 支持 反對