打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 返大陸讀書揮手區0.0

點解個個第一時間都係諗起女仔[[onion_56]]
係得呢度回,就緊係指去升學啦[[onion_68]]
Minglun 發表於 8-8-2009 11:22

我覺得台灣女仔好正...我都想識返個...
升學....暫時無諗頭...
今朝早報左預備班...
希望可以0係大陸讀大學...
至少讀過大學...可以拎返張社會入場劵...
回復 支持 反對

7# §阿虛§
phy e就唔收??我間學校中文有人drop左phy添啦...
回8樓,台灣d女仲出名過佢d學校...係都返大陸讀啦= =
回復 支持 反對

7# §阿虛§
唉...依家d學校好勢利,直頭係白痴
phy e就唔收??我間學校中文有人drop左phy添啦...
回8樓,台灣d女仲出名過佢d學校...係都返大陸讀啦= =
likfut 發表於 8-8-2009 19:53

雖然台灣生活應該幾正...
但係國內黎講人強馬壯...
如果考得到.....應該會比0係香港讀預科更有前途...

其實我想問下樓主係唔係都諗住讀果個預備班?
我今日去左報...交左學費...
但我怕佢呃人...
如果你都係諗住讀的話....你揀左邊間野搞0既預備班? /.\
回復 支持 反對

讀好d日文去日本進修XD,
回復 支持 反對

雖然台灣生活應該幾正...
但係國內黎講人強馬壯...
如果考得到.....應該會比0係香港讀預科更有前途...

其實我想問下樓主係唔係都諗住讀果個預備班?
我今日去左報...交左學費...
但我怕佢呃人...
如果你都係諗住 ...
§阿虛§ 發表於 8-8-2009 21:31

如果你唔唸住第時係國內發展,我唔建議你讀國內大學,因為除非你讀國內知名大學:北大/清華,唔係你返
香港做野實無優勢可言.另外國內學生既努力程度令人髮指[[onion_61]],香港學生實難望其項背[[onion_25]].希望你要有心理準備,到時既日子實好難捱[[onion_41]]
p.s.交左學費先驚俾人呃- -你都幾失敗喎[[onion_69]],一般黎講果d機構都有保證既,好似香港係呢方面既審核都幾嚴,萬一咁不幸你咪抄低個代理d詳細資料去搵議員/政府部門告佢lo[[onion_62]]
回復 支持 反對

如果你唔唸住第時係國內發展,我唔建議你讀國內大學,因為除非你讀國內知名大學:北大/清華,唔係你返
香港做野實無優勢可言.另外國內學生既努力程度令人髮指[[onion_61]],香港學生實難望其項背[[onion_25]].希望你要有 ...
likfut 發表於 9-8-2009 12:39

其實由決定去讀哩個預備班果陣已經開始驚佢呃我....
因為之前根本完全未聽過...
係有日考完英文果陣一出到學校門口就有人派俾我...
最後因為無學校收我讀中六...
所以先諗住去讀哩個...

個人黎講就麻麻地想0係國內發展...
因為始終自己0係香港住開...
對香港情有獨鍾....想0係香港落地生根...
無奈香港大學學位少得可憐...
唉...

依家仲未開學...
暫時黎講要等開學之後...
學校搞果 D 模擬考試睇下幾多分...
先再諗住揀咩學校同讀咩科...
雖然想讀西醫內科做手術果 D...
不過聽人講返到黎香港會變成堆泥咁...
之後有人又建議我讀中醫...
但係以香港黎講...
中醫又 [[好似]] 要自己開鋪頭先搵到錢...
搞到好矛盾,.,.,.,.
回復 支持 反對

其實由決定去讀哩個預備班果陣已經開始驚佢呃我....
因為之前根本完全未聽過...
係有日考完英文果陣一出到學校門口就有人派俾我...
最後因為無學校收我讀中六...
所以先諗住去讀哩個...

個人黎講就麻麻地想0係國 ...
§阿虛§ 發表於 9-8-2009 13:40

我覺得你做決定果時考慮得太少[[onion_15]],你除左返原校讀中六之外,仲有好多出路,例如:ive/毅進/私校/自修(半工讀)
其實呢d野放榜前要考慮好,你應該預測自己會有幾分,然後做好幾手準備.三思而後行嘛大哥.[[onion_19]]
就你而言,我認為在國內讀西醫或中醫,然後回港工作的想法皆不可取.[[onion_26]]
國內的一般大學本就比不上香港的大學,特別係西醫一科,教學及學生質素比起香港確有一定差距.[[onion_24]]
不難想像,國內醫科生在香港毫不吃香,甚至算是前景堪虞.[[onion_25]]
至於中醫一科,就連浸大畢業生在港就業也舉步維艱,此非戰之罪也,實港人對西醫更為青睞之故.[[onion_16]]
就算俾你入到行,一般的中醫師薪水比西醫低了至少八成,俗d講句,真係讀左都曬鬼氣.[[onion_28]]
所以兩者皆不可取.我勸你另作選擇才是正途[[onion_51]].
至於另行選科的話,還是老話,能力永遠先於興趣為首慮條件[[onion_41]]讀得好出國做野都唔憂.
不過話雖如此,自由是你的權利,你自己唸清楚啦.[[onion_53]]
另外,你眼下還是專心溫習,迎戰mock exam才是嘛.加油吧[[onion_10]]
回復 支持 反對

我覺得你做決定果時考慮得太少[[onion_15]],你除左返原校讀中六之外,仲有好多出路,例如:ive/毅進/私校/自修(半工讀)
其實呢d野放榜前要考慮好,你應該預測自己會有幾分,然後做好幾手準備.三思而後行嘛大哥.[[onion_1 ...
likfut 發表於 10-8-2009 20:51

其實今日都諗左好耐...
西醫黎講....我亦都考慮到哩個問題...
至於中醫....個人黎講真係無咩興趣...
所以暫時都想揀過其他...
但係諗黎諗去...
仲係同以前一樣...
唔知有咩職業...
可唔可以講下有咩職業? /.\
最好唔會左右人地0既性命..姐係好似醫科咁...
亦唔好係紀律部隊...

我真係諗唔到仲有咩職業 /.\
好煩 /.\

放榜之前我預計自己 17-18 分...出到黎成績比預期差好多...
但係完全無諗過 14 分無學校收...
一直都想升中六...一路升上去...然後升大學...最後出黎做野...
睇黎想得太簡單了...
依家將原先0既計劃都打亂哂...
報預備班之前我都好煩好燥...
報完之後都算係有返條路....定左 D...
但係依家又唔知前路....
到底將來想做 D 咩呢?
真係諗唔到...

雖然屋企人同我講話讀完出黎唔代表要做一定要做果行....
但係我始終想將讀0既果科作為我將來0既職業...
因為說到底...都有一個認識同準備丫ma...
不過...真係唔知有咩職業...同埋唔知咩職業岩我...
份職業最好0係國內係叻過香港 /.\ 而且返到黎香港仲有得發展...
求大大幫手 /.\
回復 支持 反對

中國都好大
但我估大部分都係廣東省的大學吧= =
回復 支持 反對

係咪無哂人會返國內讀書? /.\
岩岩睇左隔離論壇個升學版...
發現好多人去台灣讀多過返國內讀...
有無人可以話我知點解?
台灣讀繁體字?

我報果個係國內大學聯招試0既預備班 /.\
有無人同我一樣? -0-

P.S. 你地入大學之後想讀咩?
回復 支持 反對