查看: 9877|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 會考3分

會考3分ive  fd  收唔收...3分有咩出路  中英肥

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
adamsteve + 5 加油,不要對自己失去信心。

查看全部評分

回復

會考3分ive  fd  收唔收...3分有咩出路  中英肥
yoshiki1914 發表於 5-8-2009 22:08

冇咩課程收,毅進見。
回復 支持 反對

基礎文x都唔收???(電腦分流)佢上年平均收4分- -
回復 支持 反對

基礎文x都唔收???(電腦分流)佢上年平均收4分- -
yoshiki1914 發表於 5-8-2009 22:18

提埋你…
直接取錄計劃你夠分就得,不過英文PASS唔到唔洗講;
一年級課程,學我U左,就算13分都要用網上輪試計劃。

問題係有部份同我一樣的考生都係高分英文U,都要咁報法…
而且個計劃係鬥高分,唔洗計面試分。
三分真係要衡量一下個課程熱唔熱門,好似會計、體育文憑多人報名真係唔好諗。
而且低分大把人同你爭,同分一定好多人,到時候有機會十幾人抽一個學位。

所以一係讀毅進…
一係讀最基礎一兩年制文憑,再接埋上去高級文憑。

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
adamsteve + 10 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

我就系唸往....基礎一年制文憑..電腦分流....唔知難唔難入..上年平均收4分..
回復 支持 反對

我就系唸往....基礎一年制文憑..電腦分流....唔知難唔難入..上年平均收4分..
yoshiki1914 發表於 5-8-2009 22:26

簡單…
如果中三你有讀VTC課程,成功畢業合格當會考一分。
之後中文英文加多一科合格,合共四分;
申請佢個直接取錄就KO,不過位置有限係先到先得。

重有上年平均收四分唔代表一切…
我暫時想讀果個課程,直接取錄係四分,但係上年收生平均分數係六分。
因為有一部份人,高分炒英文、或者搵唔到學校都報IVE,從而拉高左,主要都要睇返個直接取錄分數。
如果你低分又因為位置有限,直接取錄失敗左…講真網上輪選係鬥高分,會有少少危機。
回復 支持 反對

0.0下次努力

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
adamsteve -1 無意義回覆

查看全部評分

回復 支持 反對

直接取錄...冇去到- -....,好驚
等8號啦唔唸啦
回復 支持 反對

真係唔得喎...去報毅進啦
回復 支持 反對