查看: 7384|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 會考17,18分 但英文唔合格 有咩出路?

唉...英文唔合格係咪乜課程都唔收??
我好驚呀- -    英文唔合格就死硬
睇黎我都死硬= =
回復

當然不是任何課程都不收吧...

重讀中5吧 畢竟用4年時間來讀ive等等院校的課程 倒不如利用半年多的時間重讀中5吧 重讀中5還有一次機會得到會考 我想由重讀中5開始惡補英文 在會考時應該會順利合格的。但如果你不想重讀的話 我會給你一個意見是在ive的學校修讀一個基礎文憑 因為基礎文憑是ive為左會考英文科不合格的人而設的 讀完基礎文憑後 更可以升讀其他高級文憑 (但最好當然是重讀中5吧 因為會考你的分數不是太低 無謂白白浪費辛苦後得回來的分數吧)
回復 支持 反對

當然不是任何課程都不收吧...

重讀中5吧 畢竟用4年時間來讀ive等等院校的課程 倒不如利用半年多的時間重讀中5吧 重讀中5還有一次機會得到會考 我想由重讀中5開始惡補英文 在會考時應該會順利合格的。但如果你不想重 ...
andrew6081 發表於 7-5-2009 08:37

如果英文唔合格  係唔係一定升唔到中六???
回復 支持 反對

嗯 中六最基本要求14分↑ 中英數合格
當然最好是重讀吧  
p.s  會考還沒放榜 這麼快便灰心  希望在明天呢~
回復 支持 反對

ps: 數學不一定要pass

但係如果連數學都pass唔到, 呢個學生會考高分極都有限...
回復 支持 反對

ps: 數學不一定要pass

但係如果連數學都pass唔到, 呢個學生會考高分極都有限...
Fantasma 發表於 7-5-2009 18:59

咁又唔好咁講
可能有d人在數學方面特別有困難...
回復 支持 反對

不是數學也要合格嗎/口\"  我中學老師說的/口\"
回復 支持 反對

不是數學也要合格嗎/口\"  我中學老師說的/口\"
andrew6081 發表於 7-5-2009 19:13

數學真的好像不要...
回復 支持 反對

現在知道便好了/口\"  我中學的老師真差勁-.-騙我-.-
回復 支持 反對

可能只係某些學校特別要求maths 要pass

正常來說, 數學不是必修科

會考只係得中英才是必須科

但係因為數學係最易高分, 最易拿grade, 而且傳統上感覺有中有英自然有數,

令到好多人以為數學都要pass xd

到了 334, 就真係要中英數通識, 4科合格了
回復 支持 反對