打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [原創小說•更新至 23# (第九章) ] 勇者傳說

加油! 破1000. 你幾時再寫呀, 唔見你幾日.

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
原創 by 小洛
[ 第八章第二節 - 內有玄機 ]
  上一節說到籌集了很多很多的錢,但升級也慢了。現在他們決定繼續升 (縱使悶和辛苦的關係,但他們就沒有忘記其他人對八位英雄的期望)。
  上一節預告就說去虎令本館B3 練功,但大家須知,由綜合碼頭去虎令本館B3 需要很多的時間。
  由綜合碼頭跑過去商洞要 8 分鐘,由商洞跑下去聖門洞要 25 分鐘,要跑去,最少都 2.5 個小時。
  幾經辛苦,跑到虎令學院前。眼前一望,一堆東星烏鴉飛過來,將他們一個一個的釘暈。但精劍手有無視狀態的技能,就把他們打死了。

東星烏鴉 - 怪物資訊:(主動怪,發現前攻擊扣一半命以上即逃跑)
   體力:1500 (回復率 0.3%)
   精神:0 (回復率 0.3%)
   耐力:8 (回復率 0.5%)
  迴避率:60
普通攻擊力:20
  敏感度:80
  防禦力:43
技能攻擊力:250~265

(無視狀態技能) 鋼體屏障 - 技能資訊:
 學習等級:97
 熟練等級:第九級 @ Lv.97
   無視:燃燒、冰凍、中毒、麻痺、昏厥、石化、詛咒、錯亂

(再快進一小時) 他們到了虎令本館B3,前面一堆火炎,由於他們被東星烏鴉釘到暈和神經錯亂,八代不小心走過火炎,到他清醒過來後,已經著火了。但他們有衫褲防禦,所以衫褲沒有燒著,但體力就極速消耗!「治癒術!」!「大健康符!」!火就熄滅了,然後他們就繼續前進。
  這時,一隻狂冷實驗犬衝過來,每位英雄狀態都不太好,一出技能消耗的精神、耐力加倍。狂冷實驗犬撞向八代一口大咬!八代痛到叫「嘩!」!這隻由實驗室未煉成的狂冷實驗犬,牙齒帶有毒性!幸好有治癒術!八代方能避過一劫。大家又再向上面進發!
  大家都對這些怪物深感好奇 -- 虎令學生會長!

小千:「呢隻野頭髮幾長,幾型丫!」
立花:「如果佢唔係怪物,我就放電!(發姣中)」
宮本:「咪玩啦!」

這時,岡田大聲向虎令學生會長呼喊:「垃圾!夠膽過黎打我丫!我未驚過丫!哈哈哈哈哈哈!」

「噗滋!」,岡田被會長的武器插穿身體!鮮血直冒!這時,另一隻會長又衝過來!岡田又被插一下。當場死亡……

大家都覺得,岡田應該休息一下,事關他們要打死那兩隻怪物!才好使用復活術!就「擱置」他了。大家都怕了會長的武器,所以由遠方攻擊敵人!弓箭部就使用流星隕擊,結果吸了三隻紫電刀魔過來!形勢更加惡劣!這時……

「龍捲風!」(虛擬技能),整個區域的怪物無一倖免!這個是誰?就是炎老師父了!

炎:「呀!好耐冇打過怪!因為一打就死晒!」
青梅:「好勁!……」
明石:「教我用龍捲風!可唔可以?」
炎:「龍捲風?你地呢班仲未夠修行經驗喎!點學?」
炎:「我喺呢度已經足足一百二十八年喇!而家修行去到第三百七十六級!想學?等你第二百五十級先啦!」
炎:「醫師,呢粒野比你。佢可以令一個人復活架!我知你用復活術之後身子會好虛弱!反正我仲有五百幾粒都未用!」
立花:「唔該晒!」

岡田醒來了。

岡田:「我喺邊度?發生左咩事?點解我好似唔記得晒啲野咁嘅?我係邊個?」
明石:「吓?你連自己都唔記得左係邊個?」
青梅:「炎師父,有冇辦法幫幫佢?」
炎:「有!你去拉隻狂冷實驗犬黎丫!」

青梅照著做。一隻狂冷實驗犬來了!

炎:「後生仔,你打死佢!單拖!」
岡田:「哦!(佢係乜水?)」

岡田用普通攻擊去打怪。

岡田:「唔得呀!隻野好勁呀!我唔掂呀!」
炎:「比個提示你,雷霆破擊……」
岡田:「雷霆破擊!」

狂冷實驗犬被雷霆破擊打到逃跑……

岡田:「咦?咁神奇??」

(記憶回復中)

岡田:「頭先又發生左咩事?」

這時又一隻虎令學生會長來了!

岡田:「青梅!幫幫忙!」
青梅:「好的!」

會長死掉了……

美雪:「呀!好?呀!番去訓覺啦!好唔好?我唔想企……」
明石:「咁不如番本館啦!」

眾人與炎老師父道別了,往本館去了。

虎令學生會長 - 怪物資訊:(王級怪物)
   體力:100000 (回復率 5%)
   精神:40 (回復率 0.3%)
   耐力:20 (回復率 0.5%)
  迴避率:39
普通攻擊力:50
  敏感度:65
  防禦力:360
技能攻擊力:400~1000

狂冷實驗犬 - 怪物資訊:
   體力:24300 (回復率 0.3%)
   耐力:20 (回復率 0.5)
  迴避率:33
普通攻擊力:27
  防禦力:162
技能攻擊力:303~367

紫電刀魔 - 怪物資訊:
   體力:50600 (回復率 0.3%)
   耐力:20 (回復率 0.5%)
  迴避率:40
普通攻擊力:35
  防禦力:204
技能攻擊力:382~518

下章預告:死神降臨!神裝出現破損危機!原創 by 小洛

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
原創 by 小洛
第九章 - 神裝破損

八位英雄覺得虎令本館B3 不是一個很好的練功地方,加上他們有神裝附身,上聖財團應該不成問題,反正怪物也是 Lv.160~Lv.180 還是垃圾一堆,但事實上不是。雖然不是怪物上的強化問題,是魯斯集團使用高科技將怪物的武器變成可以令神裝磨損的武器!衣服防火、電、冰、毒、氣,但不包括石化、錯亂、刺穿!現在聖財團的怪物全部都加裝了這些武器!英雄們卻完全不知!結果他們的神裝可以出現撕裂!

宮本:「校長明明話神裝唔會破損架!點會咁架?」
小千:「點算?點算?我地咁樣落去一定死架!」
青梅:「搵人幫手啦!」
岡田:「你話搵就搵呀?邊有咁容易呀!聖財團咁大!」
青梅:「咁你又有咩高見?」
八代:「我地永遠用遠招都可以屈死佢地!今次照用咪得囉!唔好自亂陣腳!」
青梅:「閃電之擊!…… 咦?!」

強化木箭矢斷開!

青梅:「喂!睇黎你呢招都唔見得有用喎!」
八代:「點算?祈禱咩?」
美雪:「求下你!唔好殺我!」
立花:「美雪!你求佢都冇用!佢地生性兇殘,點會放過我地喎!」
宮本:「唔理喇!同你死過!」
明石:「全部都停!」
眾人:「咩……」
明石:「睇野喇!起點傳送卡!」

明石首先回到儲存點,聖門圓環。其他人也照著做,結果都安然無恙。

岡田:「你早響嘛!搞到我……」
明石:「你你你你咩?」
岡田:「我我我……」
眾人:「哈哈哈哈!」

就在岡田臉紅當中……

魯斯:「喂!細路!」

眾人抬頭一望,是害學校不淺的魯斯來了。

魯斯:「地球人,一見唔夠打就走佬呀?」
魯斯:「定係你地要打造,呀唔係…… 應該係改造神裝呀?」
魯斯:「知嗎?你有料先好走過黎同我打!你要打贏我,打贏班怪物先啦!哈哈!」

這時英雄們的神裝消失了,被魯斯帶入一個虛擬黑暗地域中……

魯斯:「雷天會慢慢招呼你,雷天!玩得開心 D!」
雷天:「細路!陪你玩陣丫!」
宮本:「邊個得閒同你玩!快……」

話未說完,雷天一個閃電向宮本快速劈下去,宮本根本上沒可能避到!差一點失去知覺。

雷天:「哈哈哈哈!講野啦嘛!講丫!做咩唔講呀?」

小千一枝三連矢,雷天單手快速將三枝箭撥開,跟手又一個閃電劈,幸好小千的弓帶屬性,用流星守護將閃電折射了。

雷天:「小豆釘丫,我睇少左你添!」
雷天:「億萬伏特!」
青梅:「容易啦!震波!」

億萬伏特的電劈落地下時,震波將電推回,角度剛剛好是雷天的位置,雷天差點被電暈了。

立花:「想唔想試下多重屬性?好正架!」
立花:「石化符!」
立花:「冰龍升天波!」
立花:「冤靈召喚!」
宮本:「聖靈召喚!」

雷天死了,黑暗區域迅速解除。眾人向宮本歡呼!

岡田:「劈得好呀!早就應該劈啦!哈哈!」
宮本:「你你你你你咩?」
岡田:「我……」
眾人:「哈哈哈哈!」

強化木箭矢 - 武器輔助品資訊:
  攻擊力:1~3
 攻擊距離:4
  命中率:3
 裝備等級:15
   加數:攻擊力 (+2)

石化符 - 技能資訊:對符號攻擊的對象產生石化的效果

冰龍升天波 - 技能資訊:召喚冰氣來攻擊敵人

冤靈召喚 - 技能資訊:對分散在周圍的冤酣碎片凝聚起來再加以引爆

聖靈召喚 - 技能資訊:高高的舉起刀並召喚雷電來攻擊敵人

下一章預告:共同進退,仇殺的開始原創 by 小洛

回復 支持 反對

= =咁快打到B3..
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
有神裝丫嘛!私服整 [+255] 單拖一百隻賭神至尊都仲得![+10] 點會唔得?
回復 支持 反對

==咁屈, 我打怪都要有點對話串下怪魔先打, 費時D人睇到悶....
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
第九章 = Good Example
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
招募角色:
  1.  樂古會員帳號:
  2. 希望扮演的角色:指導員 / 怪物 / 最強魔人 / 壞人 / 奸角
  3. 希望出現的名稱:
  4. 希望出現的地點:青基地 / 聖財團 / 中洞 / 本洞 / 其他
複製代碼
註一:選其他的話,可能導致角色無法出現的問題。
註二:指導員就是遊戲中的 NPC。
註三:愈先報名的有較大機會出現。
回復 支持 反對

kit, 加佢分la, 起碼佢就快作完, 送佢一個大禮.
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
原來預計:十六章
現時決定:十章 (99% = 10章)
回復 支持 反對