查看: 1858|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉貼]愛是否這樣的?!

關閉 [複製鏈接]
除左愛,其實仲分別好感同喜歡

好感→鍾意→喜歡→愛

好感

任何一個人都可以,這只是發展感情的首要因素。你對他不需要十分認識,

他只是一個你不會討厭的人,可以成為朋友的人。沒事的時候可能不會想起他,

亦不會想到將來和他發展成怎樣的事情,失去了也不會有甚麼特別的感覺。

鐘意

可以好多個人,你會被他們某一部份吸引,可以發展成知己或是情人。

你會欣賞他某方面的才華或優點,就如鐘意任何一樣物品,

如洋娃娃,小飾物, 衣服等。你不會太常想起他,亦沒有一定想擁有他的念頭,

但會是個你鐘意和他傾談的人。假如失去了他,會有點可惜的感覺。

喜歡

只會得三數個,他們都能牽動你的情緒,不過卻不會對你造成太大的傷害。

你會十分欣賞這個人,會留意他的一舉一動,在乎他對你的感覺。

很多時候都會想起他,會想到他能否成為你的情人。若失去他,會感到幻得幻失,

有隱隱作痛的感覺。

只會得一個,他能使你全心奉獻。而且,他的地位是任何人都不能取替的!

你的思想、行為、喜好都會受到他的影響,他的喜怒哀樂也等於你的喜怒哀樂。

每一分每一刻你都想與他一起,日思夜想的主角都是他,失去了他,

會傷心得肝腸寸斷,痛徹心脾,整個人就像只剩下一個軀殼。

希望幫到你啦~

喜歡

可能只係你對佢既傾慕....只係有時上見下佢

但係吾開心Or開心,,第1時間唸起既都吾係佢

佢只係第2位...(=

如果佢拒絕你,,*你會感到一種奇怪既感覺*

就係你吾會想哭*好快就會唔記得佢

可以做番朋友(=

係你每日每小時什至每秒都想佢係你身邊

你好想佢所有野都可以同你傾

你吾開心or開心...你第一時間都會唸起佢

咩都係想同佢講(=而佢講1句哄你既說話

你以經覺得咩都足夠Lu*

如果佢拒絕你(=你可以hurt好來

什至一直都忘記吾到*

如果佢想同你做Fd,,你會覺得接受吾到

又可能會好避開

-----------愛-----------

用感覺去知道它的存在!! 如果有愛的存在, 你是會感覺到的!!

世界不可以沒有愛, 愛是永不止息的.

愛的定義:

愛是恆久忍耐,又有恩慈;

愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,

不做害羞的事,

不求自己的益處,不輕易發怒,

不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理;

凡事包容,凡事相信,

凡事盼望,凡事忍耐。

愛是永不止息。

是廣義的愛, 無私的愛

愛一個人,自然得接受他的全部,好的壞的不應有別。忍

耐也是必要的,因為世上並沒有兩個「我」,所以跟另一

個個體相處時必會有意見不合或磨擦的時候,這時候雙方

都得作出若干適應、讓步和忍耐,但沒有一個人能「恆久」

地忍讓下去的,當一段關係之中只得單方面作出適應和忍

讓,這跟將那個人徹底改造有何分別?再者,徹底改變後

的他便不再是他,那當初又何必偏要選擇他?

忍耐是有限度的,任何違反自然或個人意願的事情都會形

成壓力,而壓力長久地堆積下去會使人因受不住而崩潰或

放棄。

喜歡同鍾意分別不大, 喜歡係書面語, 鍾意係廣東話(口語), 國語人不會講鍾意.

而愛同前兩者就有好大分別.

喜歡(鍾意) 係對某人或事有好感, 因為某人(事)可以俾到你開心既感覺. 係好簡單好直接既野.

愛 係比較深層次既感情, 人既思想好複雜, 基本上愛係冇得解釋. 你只能夠用心去感受.

愛一個人係一件快樂而又痛苦既事, 呢樣野好睇個人.

如果要寫愛, 真係成本書都寫唔完, 我唔想搞到你咁混亂. 簡單黎講愛都有兩面性:

1. 愛係為對方無私奉獻, 付出, 令對方得到幸福, 歡愉...

2. 愛係佔有, 傷害, 摧毀, 令對方得到無盡痛苦...

完全視乎你點去選擇...

有冇人同意我講法?!

回復

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 1991111 於 22-8-2008 20:29 發表
其實都岩既
不過鍾意同喜歡係現實生活中係好難介定

咁又係...
我都幾同意你咁講
~"~有時真係好難分得咁清楚.
回復 支持 反對

鍾意是廣東話 喜歡是鍾意的書面語
回復 支持 反對

認同樓上

認為鍾意同喜歡的分別
在於口語跟書面語
回復 支持 反對

原帖由 tonyho50000 於 22-8-2008 23:15 發表
認同樓上

認為鍾意同喜歡的分別
在於口語跟書面語

=0=爛gag黎咖
唔好笑既=0=!!
回復 支持 反對

加番個轉貼好d   =.="

愛情觀不惱就係主觀事物
難到每位都是  愛得專一  愛到終身!? 非也
回復 支持 反對

剛剛真的愛了一個人..
可惜被她玩弄..
回復 支持 反對

原帖由 呀健+十 於 23-8-2008 02:06 發表
剛剛真的愛了一個人..
可惜被她玩弄..

你唔好咁唔開心啦...
我記得你呀你係果個女朋友比你個男仔fd撬左果個呀嘛
回復 支持 反對

原帖由 Cutie`莎織 於 23-8-2008 04:29 發表

你唔好咁唔開心啦...
我記得你呀你係果個女朋友比你個男仔fd撬左果個呀嘛

咁你知你仲講出黎=.=?![[yoyo_145]]

回正題::
好感係人都有的
好似我對我呀媽有好感,我對我D fd有好應咁樣

其實愛係一種發乎人內心既情感

以下係轉貼的=.=:
蘇珊·漢迪斯與克萊德·漢迪斯根據李約翰的理論開發了愛的態度指標,稱為愛的風格。其將人際關係分為六個基本類別:
情慾之愛 — 基於對方的外表而產生的熱愛。
遊戲之愛 — 愛就如遊戲,充滿樂趣,通常不重視承諾而著重征服對方。
友誼之愛 — 緩慢發展的重情義的愛,基於雙方互相尊重與友善。
現實之愛 — 傾向選取可以幫助自己的朋友,使雙方皆可由此得益。
依附之愛 — 重情緒的愛,不穩定,是由浪漫之愛衰退而成,充滿妒忌與爭執。
利他之愛 — 完全無私的愛,重視神交。
回復 支持 反對