查看: 13668|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 中三升中四,英文程度得小學,有冇人可以幫下我

讀緊band2學校既我,係e個暑假,我睇左好多動畫,有一套名純情房東俏房客既野感動左我,所以我希望努力讀書升上大學,我知道e樣野唔係話咁易,所以我希望善用餘下既21日讀好d英文,請問有冇人可以比d意見我........我真係好想升上大學!我唔想浪費父母供我讀書既錢!希望你地可以比d讀英文心得我!
多謝肯抽時間睇完e篇野既讀者!
回復

好!但你form幾[[tk_30]]
回復 支持 反對

回復 2# 的帖子

中三升中四- -
標題有說- -
回復 支持 反對

原帖由 7201314 於 7-8-2008 07:33 發表
中三升中四- -
標題有說- -

朋友,我同你一樣都系中三升中四,情況可能比你差添!
不過我自己去買左d文法練習做,吾明就問同學,
但主要系做曬暑期作業先溫習!
同埋我覺得你如果系買左中四既書的話,
呢段時間你吾好集中溫英文,
中四既書都睇下,做好準備,
吾洗開學先來準備,
到時就可以節省反多既時間,用個d時間去溫英文都ok既!
回復 支持 反對

我都係中三升中四,讀文科
我英文都唔係咁好,考試得60分左右
我建議你每日學習15-20個新的英文生字
我依加都係咁做
遇到唔識要問老師,,,,唔想問老師就問同學吧
你距離會考仲有成年時間,努力d吧,你得架
回復 支持 反對

我以前都好似你咁,
回想起自己當年由中文小學升去英中都好辛苦,
覺得自己 d 語文能力唔夠人地英文小學既同學禁好,
其實我覺得要而家既你學英文新字係無用既,
你有新字又點姐, 用唔著嗎!
打好基礎, 創建未來, OK?
我建議你作多 d 文,
抒發下自己既心情, 寫下信比人地, 或者作下故仔,
你唔好怕 d grammar 會錯先,
最重要係你肯踏出第一步,
如果你真係驚自己 d grammar 會錯,
我教你一個我自己而家都用緊既方法,
你上 UK Yahoo! 打你認為會錯既句子上去 search, 你睇下 search 到出黎果 d 外國網頁多唔多用你果句, 如果少既, 我諗你果句都一定錯啦! 當然啦, 你又唔好句句都 check 住哂, 咁樣你再作文會好無自信心!
第二, 你要學識查字典, 我唔係指叫你學識搵到個字禁簡單, 而係叫你多睇下你要搵果個字既詞性係咩 (i.e. adjective, adverb, noun, etc.) 同時得閒睇下字典果 d 例句啦, 有中英 translation 嫁
第四, 當你學識作好基本作文, 有哂基本功, 你先至好去學其他難既生字, 即係叫你捨棄一下 d 低級字, 去學一下 d 高級字, 唔好成日都用 boring 果 d la, 用下 monotonous, tedious 呢 d 啦, 絕對有助你會考
第五, 你試下沖涼果陣同自己做下 oral practice, 好有用
第六, 你試下聽下文法岩既英文歌, 會有小小幫助, 學下點樣去抒發自己既心情
第七, 睇下電影既英文 subtitles, 對作文超有幫助
第八, 買一本叫 Grammar In Use 既 Grammar 書, 好有用, 先學 tenses, 後學其他
最重要既係, 我勸你立即去補習, 捨棄自己最鍾意既 amusement, 你咁樣好哂時間, 你要記住你自己唔係 wasted, 亦都唔係 lost, Go!
雖然唔識你, 但睇見你有心讀英文, 想比下意見你咁姐, 講野好似有 d 激動, 但唔好介意, 唔介意 add 我 MSN: aryuenabc@hotmail.com 交流一下學習心得, 我希望我可以盡一份力去幫你, 因為你真係好似我以前既時候, 我都係中三升中四

回復 支持 反對

多謝4,5,6樓既大大肯抽時間回覆[[bao_29]]
睇完你地所打既每1個字每一句,我都係感動[[bao_33]]
令我學英文既決心打左支[強心針]!!多謝!!
回復 支持 反對

6樓個位朋友講既個本Grammar In Use 住名系叫English Grammar In Use,你可以去商務買到,藍色一大本,都幾厚下,我都買左本來用!
但系我又覺得吾一定要補習既,你可以反學個時主動要求老師,教反你基本既英文文法!
你吾好怕醜,因為甘叫不恥下問!
我中三下學期都系甘樣同老師講,系要好大勇氣先講得出,之後都有一d同學加入呢個補習班!
不過吾系間間中學老師都有甘多時間,呢個都系方法既一個!
回復 支持 反對

想升到大學唔單只讀好英文,其他科都要顧及
如果你升中四d選修科係用英文讀,你最好查定字典,
因為老師們係唔會逐一生字同你解釋(除非你問佢),
而且你讀熟d生字可以用番去英文科...
回復 支持 反對

你有冇諗埋要做野。。。有錢既試唔試私校。。? 住邊區。。??
佢日夜枚都有。。選科就睇你自己點擇嫁姐。。
佢有d獎學金係跟分黎-學費  唔止仲有D賽馬會果D呀。。。好多嫁-下-下都OK唔洗太貴既姐姐
校服方邊水手服[[bao_33]] [[bao_33]]
地址係大馬路算尾果邊問人好易到    恆香對面姐姐(招生處地址黎)
電話24425098
仲有1樣佢間學校超易到搭西鐵行2步
讀書環境OK嫁冇咩車聲........
校址就係南邊圍   西鐵好似B出口
大獲...之前回人果時唔記得打大馬路果個係招生處黎....

回復 支持 反對