查看: 11332|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] 我是新手 請問點樣消夾口位?

請問點樣消夾口位? 我知到好似要整d膠水 (但係唔知係咩膠水)
可唔可以由[2個配件的組合]講到[完全消了夾口位]比我知
我唔係好識 同埋我好笨 要打得清楚d我先明
唔該晒各位
ps 我睇完新手教學都唔知要買d咩工具同詳細內容
希望大家幫到我喇

問題都解決了90% (有10個%係技術問題)
唔該晒你地
我最後都係用左膠水 就咁磨 效果都算唔錯
不過D膠水好似太勁 唔小心HI度D表面 都會'粒'左 -,-

回復

文字教學
http://www.modelvillage.net/course/04.html

影片教學
http://www.youtube.com/watch?v=gWXWOl6bFQA
第4分17秒

打磨用水磨砂紙和銼刀

膠水

回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 23-6-2008 08:49 發表
文字教學
http://www.modelvillage.net/course/04.html

影片教學
http://www.youtube.com/watch?v=gWXWOl6bFQA
第4分17秒

打磨用水磨砂紙和銼刀

膠水

http://ranobe.sakuratan.com/up/src/up279849 ...

佢用果支野叫咩名 係咪圖的右面果支??
回復 支持 反對

原帖由 samson003001 於 24-6-2008 19:53 發表

佢用果支野叫咩名 係咪圖的右面果支??

上圖是我用開..

第一個網顯示係左圖果隻
而影片所用應該係aa膠

回復 支持 反對

我用e個的=..=

31.67 KB, 下載次數: 2915

回復 支持 反對

咁你地果2支有咩分別??
同埋我唔係想用膠水把組件合係 我係想用膠水填平個gap(唔識打個中文)佢 之後磨番平佢
我睇個片好似唔多係我想像中咁 (我想像中係用d類似水泥ge東西,吱入條gap入面 有用力吱番多餘ge膠出泥 最後就磨番好佢) -,-
我唔係識好多野 希望我有錯唔好罵我[[bao_38]]
回復 支持 反對

整合一下
屋企工具有限..
做到呢3種

膠水
我所理解的只是容量的分別

用的是電鍍件
所以用砂紙磨走電鍍色..容易d睇

先塗上膠水
盡量塗多d..

之後便可以接合
多餘的膠水會<吱>出黎
不要把膠水除去
最後待乾.便可以打磨

畢地<比較小用..>
你所指的水泥的東西是不是這個?

再開稀

在件上塗上畢地待乾

aa超能膠<個人覺得最快的方法>
類似影片中的方法

表面塗上aa超能膠.待乾..

效果
aa超能膠

膠水

回復 支持 反對

唔該晒 你真係好勁 咁都get到我想講ge[水泥]
另外  果d水泥整左上去之後(第8圖)
佢個樣好似一pet pet 咁 係咪要等佢乾左磨晒佢??
同埋 可唔可以比張 用了水泥的圖我睇睇 我想知佢會變成點
ps 你係咪為左哩個post 拎左新既組件來教我?? 如果係的話 真是感激萭分[[bao_29]]

總有 如果我用畢地 好似第3圖咁樣整落去 吱番多餘既畢地出泥 再磨番佢 得唔得嫁???

畢地唔稀開用唔用到??

回復 支持 反對

原帖由 samson003001 於 26-6-2008 10:09 發表
唔該晒 你真係好勁 咁都get到我想講ge[水泥]
另外  果d水泥整左上去之後(第8圖)
佢個樣好似一pet pet 咁 係咪要等佢乾左磨晒佢??
同埋 可唔可以比張 用了水泥的圖我睇睇 我想知佢會變成點
ps 你係咪為左哩個pos ...

唔好咁講.....

因為需要時間等乾
所要琴日貼唔到上黎

要等佢乾
再打磨

見下圖

我唸應該唔得...

唔開稀都可以用到
開稀係想佢滲到落凹位...

PS.畢地乾左會收縮

回復 支持 反對

Q1. 是不是用完膠水 再用畢地? 定係膠水AND畢地任用其一??
Q2. 畢地AND膠水的價錢分別是......??
Q3. [新問題]:五金店的沙紙是怎樣出售??幾多錢有幾大張(大約)??
Q4. [本人問題]:我搵唔到個問價區 請問係邊度??定係已經冇左喇??

回復 支持 反對