查看: 4658|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ET新手15分鐘速成教學

依篇教學玩ffa為佳..
首先,,新手選殺敵拿金吧...
先講輕騎,,其實同玩EVO差不多,
要有步法咁,,
一開始國王行去石換資,
將馬房,箭房,軍營生兵點先set係合兵既地方

之後應該差唔多生夠20隻輕騎,
20-23隻就去你要打既目標前面個高地巡,
盡量係快手霸高地,咁樣人地打你就會俾你壓住,
記住,巡既幅度唔駛太大,
之後4隻4隻咁補兵上去,
見到敵人出現就3-4隻咁巡上去,
切記,如果有其他敵人走埋來,
你就唔好做中間人,
拉開6-7隻馬位再巡來打,
敵人拉去佢基地,你就要睇情況,
太少兵就拉出去再打,
基本上,你補兵快就可以食到分,
兵少過32人口一定要拉走,
重有一點要注意,
拉還拉,你狂拉既話你一樣食分比人慢,
你要知道重有其他敵人係度打緊...

好啦a_a"殺到有120石就要因你係用咩兵而出2lv兵,
玩步既,出鷹勇,玩騎既出駱駝,玩馬弓都係駱駝,
除非係2@4,如果唔係既話,玩弓都唔好生合弓住先,
有一點要留意,有120石之後一定要keep住出輕騎出去食直到生到2lv兵

之後生左隻2lv兵之後,無論係咩兵都好,
都2隻2隻咁出去巡,巡既幅度可以超越幾個遊戲者既範圍,
基本上,你都唔駛理個d兵,依個方法令到我次次都9分帝內,
之後,再送石就要再合,切記,唔好晒時間等要下一次石先合到既兵(例如征威,馬勇,除非2@4)
上3lv兵都有2個超級無敵組合,
第一個,精松(先上飛鷹),步兵必合,容易合,一開波食分好快
第二個,貝查(上駱駝or鷹勇先也可),騎兵必合,容易合,一開波食分好快
基本上,有第2次石就已經合到依2隻兵,
之後同2lv兵個方法一樣,2隻2隻咁上,
記住,頭10分鐘好重要,時間千萬唔好晒

之後如果上左帝就要再合,
由於紅衣易合,上帝一定夠石合,
所以無論騎同步都要合紅衣,
因為紅衣多血,取長補短之下,
加上多左隻兵,生兵速度快左好多,
你3-4隻咁樣巡上去會食得好快,
有人問:點玩騎合紅衣會唔會無咁好?
因為合左貝查一開始係食分快,
但係之後要再上就要2次石先石,
貝查係10分鐘後有紅衣補少血既缺點
(弓兵也不怕,拉紅衣也拉到手軟)
就易上好多 ,
記住,巡個幅度可以巡大d,
之後你可以因你要合咩兵而再合上去,
我個人建議要玩快攻既騎玩西馬,
用貝查加紅衣食分,再俾石就合貝利,再上莫特,
莫特食分比較快,又唔怕箭,再有石就合貝查雙出,
如果順利就可以30分鐘內合西馬!
而玩步要玩快攻可以合田同威,
合田同哥都用精松上艾息,再紅衣加艾息雙出,
合田既合左艾息就合日武,因為日武都剋唔少兵,
而合威盡量係艾息加紅衣,
合精條先定精哥就要因人地係用近身定遠攻來定。

好啦,講下合哈同鐵,
從合兵既路線來講,
合哈係容易d,但係要記住,
除非你分數拋人地,
如果唔係都合玩快攻既兵,
否則未合完都俾人殺左,
我個人建議別合鐵,
合哈很簡單,
玩步的可合首先,再合日武雙出上,
玩騎的可合莫特再加亨雙出上

好啦好啦!!講下弓兵,
本來弓兵係好多人眼中都係俾哥德玩死,
但係最近我發現左個玩法都唔錯,
就係一開始先合精松,因為精松成本不太,
一開始食分快,你先合精松比你合強弩上係易好多,
強烈提醒新手不要玩中弩,
合完精松你再合神弓or格拉,
如果合神弓就加精松一齊出,
合格拉就4-5隻兵,格加精松一齊巡出去便可(格拉皮厚不怕),
除非是不烈,否則合羽弓,羽弓之後你就可以放走隻精松,
遇上有哥德兵,你就雙出精松,
如果你一開始精松食得好,15分內上羽弓都係絕對無問題,
合羽弓你可以合羅賓或者成吉,
玩不烈建議合羅賓,因為都幾屈,
其他文明就合成吉最好..

好啦,最後講埋馬弓,馬弓我都試過用精松上,
效果唔錯,一開始用精松,之後再合精蒙雙出,
依度有一點幾特別,就係你可以4-5隻精蒙加精松咁樣巡出去食分,
佢就會自動精松擋馬弓後射,
你要記住,玩et係分秒必爭,爭取時間是勝利的條件之一

重有少少野一定要識,
中左哥德盡量玩步,
因為120石夠你合精松
中左匈奴盡量合西馬或者成吉
中左不烈合精羽
中左日本盡量上哈或者威(睇食分進度)
中左阿茲可以先合精武,
因為合左精日先會加皇冠

好啦=_="廢話唔講多啦,
依篇野用左一粒鐘來打,
有唔少野都係紙上談兵,
真正打上來未必咁理想,
加上為左快,,所以用左口語來打@@"
希望幫到你地XDD
當然,你連基本既合兵方法都唔識既話,
我幫唔到你,只有玩多d就會熟

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
[H]bunbunbunbun + 20 原創內容

查看全部評分

回復

我本人覺得不烈合長膠好d..
不列羅如果其他英無射程=俾不列羅屈死硬

回復 支持 反對

可否教一下防守方面的知識?(我還是肉肉=3=)
回復 支持 反對

好長盡 =0= thx~
回復 支持 反對

回復 #3 SX929 的帖子

防守的話,比人圍多幾次就會勁
回復 支持 反對

唔唔…大大作得滿用心的啊

很感謝您的教學喔!
回復 支持 反對

thank you very much

評分

參與人數 1樂點 -10 收起 理由
miracle_chan -10 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

wo 有教學睇~ 正
多謝哂ar~ 篇教學好詳盡ar~
回復 支持 反對

睇完  真係學識左好多野了[你講果d車車都好似同我講過一次了,,,]
ps: ray你幾時先嬲完姐..?
回復 支持 反對

我唔識玩et= =仲係
回復 支持 反對