打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 美國槍擊案﹐有感而發。給各位留學在外的中國人的一封信。

回復 #18 ┼明月新星↗ 的帖子

我不明白什麼國家不同..道理一樣

韓國同中國跟本唔同...道理點會一樣
韓國同中國既文化都唔同.根本唔可以相題對論
你根本係唔肯認自己錯

at least 我知道係韓國人唔係中國人...你呢?

原帖由 ┼明月新星↗ 於 2007-5-5 22:20 發表

有心智問題的話他就不能夠進入一些正常的大學了

明顯地是那些欺負他的人令他變成這樣

有一樣野叫做  潛伏性..到左某一個時間先爆發

原帖由 ┼明月新星↗ 於 2007-5-5 22:20 發表

加上...有心理問題的有樣子看嗎????憑樣子看得出嗎????

回復 支持 反對

樓主係想帶出中國人影衰哂成個亞洲 -_,-
回復 支持 反對

回復 #22 Kelvin.C 的帖子

你講d唔講d- -
只係某d自私自利o既中國人..
影衰中國..搞到中國人影衰亞洲人..
簡直係混沌理論:lol
回復 支持 反對

首先.. 中國自清朝而來閉關自守 而拒絕融入外國既文化

唐朝係盛世 被稱為文化起源地 ''天可汗'' 係世界對中國人的稱呼

所以到以家你都見到'''唐人街''' 既出現

中國人以家既行為 係因大勢所致.... 因為係中國建國初期

嗚放運動等  令知識分子衰落  知識不被重視  而被外國人視為野蠻人

只顧在農村開發...可想而知道  落後多一百年的中國  要多少時間才能追會世界文化?

你們只想令中國接受且融入於外國文化之中?  為何不將中國的文化推廣到外國中呢?

中華五千年文化  就要這樣受外國文化影響而衰落嗎?

據樓主所說 當知道槍擊人士  而開香檳興祝  只是絕少數人士

我亦唔相信 外國沒有這樣的事例  

基本上外國人根本唔了解中國人既文化  而推論中國是蠻族  

世界上很多國家採用孫子兵法以作行軍之道  論語作為思想啟導

外國人經常以為佢地既食物很健康  你認為是嗎?

中外文化 不相同  就被認為是野蠻民族  孔子說過 : 筷子用作食具好比用刀  刀 在屠房用的 有阻食慾

係外國黎講  刀係較易進食  筷子不講求禮儀   

係飲食方面  已經出現對立既狀況 亦係視對方為野蠻人原因之一

每個民族都有不良分子  這是世界上必然是相對的

我不希望以一個例子便成中國人是野蠻人的原因

更何況 中國學習的程度比外國深很多  可見中國人去外國留學  成績名列前茅  

在很多公司來說  美國人 做事欠缺效率 好食懶做  那麼美國人是什麼人??

經常在國內發生槍殺事件  因情而殺人 強姦自己女兒而後放上網  那麼據你這樣的例子

我亦可以推論美國人是野蠻人
回復 支持 反對

如你所說, 他好像入了大學才被那個女孩ditch...=.=

also, 佢既問題入大學時沒什麼的
so he could be accepted into VT.
只是性格孤僻~
no one knows this mental problem he have could become this serious~

回復 支持 反對