查看: 3352|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]村"防"做鬼教學 中手篇

係樂古成日見大家玩村防時做鬼都走場,小弟就將d做鬼既技術同一d經驗同大家分享下

常見既村防場有吳小娟,肥村,迷村.R族村等等
呢幾隻村防既劇情做鬼都好講求速度
先用吳小娟村逃做一個例子:一開波做鬼既要即刻利用自己既3部貿易車去3個地點搶塔[建議去海,左下,右下]
如果搶塔成功,就會令對手忙腳亂或拖慢佢起塔速度
但如果唔成功,唔駛灰心,一陣出兵進攻先係主菜

到左出兵既時間[肥村5分但已經有3隊兵,吳小娟3分但遲出兵,R族村5分,迷村5分]
玩吳小娟如果打快攻[快攻主用成吉或破壞者],10隻兵為第1隊,因為第一隊兵通常要控,所以第2隊30-40隻兵左右
如果見防守者冇隱木+唔算多塔,建議直衝入去開門或直接殺王[控兵唔難,如有20隻左右既成吉,直按係路既後面就ok,起碼入到5-10隻]
但係如果對方係中手級以上,應該會係5分鍾內起到20塔以上及隱左木,咁係呢個時候你就可以狂用成吉去打塔或殺村
先教大家入兵方法:

樹樹樹樹樹樹樹樹樹樹      
             樹路路路路路路路路路樹      
             樹樹樹樹樹樹樹樹樹
             樹路路路路路路路路路樹      
             樹樹樹樹樹樹樹樹樹樹
             樹路路路路路路路路路
             樹樹樹樹樹樹樹樹樹
想40隻成吉入到38-40隻既話,就要從正面順方向入兵
而係反方向入兵就會只入得半隊或更少,所以不宜使用

之後就要講對鬼黎講最重要既控兵技術
係出鬼王前,捉人方面只靠成吉等士兵進攻,而成吉既用途只有一個,就係"打塔"
進攻既成吉唔可以斷,第一隊死剩3-6隻就入第二隊,一來打塔,二來爆左既塔敵人返唔到去起返
如果防守方面有塞兵,千奇唔好入左一隊兵後唔控,因為士兵係以打單位為先,打建築物為後,所以見對方塞兵就要自己控兵打塔
而對方塞兵時,只要記住一點,就係塔係最高攻,頂住你既士兵只係廢物,咁你就會以打塔為先

你既士兵大約會係15-25分鍾左右+血至1500-2500等,呢個時候其實就係進攻既大好時機
因為對方之前只要幾下就殺到你d兵,令到之前控得一隊,入第二隊時第一隊會死哂,但e家兵高血了,可以連入1-3隊兵打塔
好多人會問"一隊兵入左已經難控,仲點控第二隊,什至第三隊"
其實入三隊兵並不太難,而且破壞力同用鬼王差唔多,先講解點入三隊兵
樹樹樹樹樹樹樹樹樹      
路路路路路路路路樹   第一隊兵入左後,就直衝去轉彎位,留意途中唔好走失士兵,走失左既建議del,去到轉彎位後控好兵[堅位]   
樹樹樹樹樹樹樹樹樹樹   
路路路路路路路樹   當第一隊兵可以完全係第二行既時候,第二隊兵就入去轉彎位支援,而第二隊係轉彎位企穩陣腳後,第三  
樹樹樹樹樹樹樹樹樹   隊兵就可以係第一行打兵之類,比第一同第二隊打塔
路路路路路路路路路
樹樹樹樹樹樹樹樹樹樹  如果你可以2-3次做到入3隊兵,保證防守者一定原氣大傷,到你出鬼王時,就是攻破對手之時

係時候講到鬼王用法,初期通常都係一血中等,攻擊力高但近攻的鬼王,如果你之前已經用成吉搞到對手出口附近既塔爆哂,
呢個時候你就可以試下用鬼王去攻,15-20隻鬼王時,唔可以橫衝直撞咁入,要好似岩岩教過咁利用轉彎位,當鬼王去到轉彎位時.
你就要入一隊成吉入第一行用黎對付塞住出口既士兵,因為鬼王厚血而且通道暢通無阻,所以唔會死好多隻,一入到就去開門,
如果唔夠數目開門,就搞人地既後防[如射場,開緊路既巨投,殺村,什至殺王]如果清哂對方既射場,就會令到佢補唔到兵,
咁你就要盡快入多D鬼王去搞,比你咁樣搞一搞,我諗防守方面已經氣數已盡

今次係小弟第一次打文,如有意見,請任意批評(打左2粒幾鍾,

評分

參與人數 1樂點 +25 收起 理由
[H]bunbunbunbun + 25 Splendid article! :)

查看全部評分

回復

車都好.......,遍文好型,仲要有埋d圖,樹樹樹,路路路,型死,都睇得明,多謝車既教導
回復 支持 反對

推 可以給新手一個參考
回復 支持 反對

打呢篇文全為能令樂古會員對村逃重拾興趣及希望玩村逃做鬼既能百戰百勝:lol
回復 支持 反對

仲有好多人唔搵兵封 起哂塔之後 係後面起火炮 我覺得好哂位
我鐘意用兵封好玩d
回復 支持 反對

吳小娟嘛...鬼王還沒用上就完場了....

還有...鬼兵加血後....不要懷疑...用鐵絕對比成吉好用...

[ 本帖最後由  於 2007-2-25 06:17 編輯 ]
回復 支持 反對

回復 #6 r71kim 的帖子

+血後既鐵的確係比成吉好用少少,但如果計機動力既話成吉會較佳

[ 本帖最後由  於 2007-2-25 19:19 編輯 ]
回復 支持 反對

回復 #7 §車§ 的帖子

但係鐵可以一次入3隊wo......
回復 支持 反對

回復 #8 r71kim 的帖子

成吉又何常唔係一次入3隊- -
回復 支持 反對

何嘗

你點入3隊呢...成吉咁易走失...
回復 支持 反對