打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

解聯合方程
3x+y=70
y=2x-30

中2 ge數黎@@"
marypass654 發表於 23-3-2013 18:05

解二元一次聯合方程, 以下ge 方法就萬試萬靈

咩叫二元一次聯合方程?

二元-> 兩個未知數, 係呢度黎講係x, y

一次-> 所有未知數 最高ge 次方係1 (次方: x²->2次方, x³->3次方)

方法: 將兩條式其中一條變成 未知數 1 = 未知數 2 + 一d 野

就好似
y=2x-30

未知數 1 就係y
未知數 2 就係x

接着
既然
y = 2x-30

咁我地將佢代入另一條式度
3x+y=70

3x + (2x-30) =70

呢兩條式分別只係中間顏色部分

而你就得到一條得返x ge 方程
3x + (2x-30)=70
計計下會係
=>x = 20
將呢個答案代去求其一條式
y=2x-30

y=2(20)-30
y=10

不妨試下用我呢個方法去試下做同類題目

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
marypass654 + 1 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

回復  marypass654
曲奇大既方法係substitution吧
補充一下 聯立方程仲可以用elimination既方法黎計
不過 ...
小雪冰 發表於 23-3-2013 18:31

感謝補充
回復 支持 反對

回復  小雪冰

係有3個方法計..
可唔可以教下= =
1.加減消元法
2.代入消元法
3.

3果個唔知叫咩.
不 ...
marypass654 發表於 23-3-2013 18:52

你講ge 可能係小雪冰ge 方法...
回復 支持 反對

既然閣下計到答案, 咁我都唔吹咁多水了

geometry要做得多做得熟先可以一睇就知加咩線最好.

首先留意到BC = DE = 4

咁樣我地就可以有個等腰梯形 BCDE with BC = DE = 4

因為佢equiangular, 所以每一隻角都120°

而因為BCDE係等腰梯形, 所以∠CBE = ∠DEB = 60°(重可以發現到CD // BE, 不過係呢度無咩用)

於是∠FEB = ∠ABE = 60°

AFEB都係等腰梯形

留意返梯形BCDE, 由C點同D點向BE畫兩條高, 會出左兩個斜邊係4, 同一隻角係60° ge 三角形

我地當CM, DN係高la
咁In ΔBCM, BM = 4cos60° = 2
CM = 4sin60° = 2sqrt.3

In ΔDEN, EN = 4cos60° = 2
DN = 4sin60° = 2sqrt.3

MN = CD = 2

於是BE = 6

對於梯形ABEF, 用同樣方法
會搵到梯形ABEF 高 = (sqrt.3)/2
AB = EF = 1, AF = 6 - 2(1/2) = 5

所以S(ABCDEF) = area of BCDE + area of ABEF
=(2+6)(2sqrt.3)/2 + (5+6)[(sqrt.3)/2]/2 = 43sqrt.3  /  4

另外一提, 小雪冰你個方法ge 方向正確
但係呢度黎講就唔多可行

因為呢個唔係regular, 只係equiangular, 個focus point of 個六個三角形比較難令每個三角形d 數都好好計

P.S. 整等腰梯形係對付geometry 一大策略, 因為等腰梯形有7種唔同ge 加線方法
其中一種: 梯形中線.
回復 支持 反對

除左數學可唔可以問其他?物理得唔得?
calvinngth 發表於 1-4-2013 18:22

請用私信.  呢度問唔太好
回復 支持 反對

你好勁@@你係考上年dse??
zenith710 發表於 2-4-2013 14:55

唔敢當... 小弟maths 開始退步了...(認真)
無錯我係上年DSE.
回復 支持 反對

5係好明點解taking IF as radius咁A'F'就會=5r?
zenith710 發表於 2-4-2013 15:07

by similar triangles.

proof: http://www.nakuz.com/bbs/redirec ... 05&pid=34659913

thus A'I/A'F' = 24/30=4/5 => 5A'I = 4A'F'
5A'I = 4(A'I+IF')
A'I = 4IF'
A'F' = 5IF'
然後因為IF' 係r, 所以
A'I=4r
A'F'=5r
回復 支持 反對

我買過4部, 而家得返兩部
回復 支持 反對

回復  M.Yin
我好耐冇買joint-us
都唔記得係咩價錢lol

點都好啦 有本sugg ans係方便d既
不過佢d步驟有時 ...
小雪冰 發表於 6-4-2013 14:23

其實唔想買咁多
一路都係用開兩部
只係有一次一次過唔見晒兩部, 先再買返兩部
我習慣兩部機跟身.
考試都最好帶兩部, 以免一部無lala 用唔到(雖然機率好細)

同埋好多謝你幫手解答問題
呢兩日我返左mainland
回復 支持 反對

回復  曲奇bb
sosad-.- 一次過唔見2部都幾肉赤&不幸下
話說如果我都咁不幸
比我媽知道應該會把我幹掉的 ( ...
小雪冰 發表於 6-4-2013 14:34

sosad-.- 一次過唔見2部都幾肉赤&不幸下
話說如果我都咁不幸
比我媽知道應該會把我幹掉的 (驚  ->我用自己錢買...都幾肉赤ga haha

我認為考試帶兩部最主要既原因係要用多d prog
我自己問人借多部都係咁解
雖然我果部仲多左3條常用formulae
不過得4個額外prog位都唔夠的 ->嗯無錯.不過我無入prog 習慣所以唔理佢... (附帶一提webcal 入面有我ge 作品 lol)

啊啦不用謝
雖然你係樓主姐 都唔代表你日日都要暴定係部電腦前面解答問題的吧
這只是義務 ->都啱ge , 不過見到你咁用心解答問題, 我都有d 自愧不如 hehe

話說恭喜你升任做正式版主呢~
也就順道祝聊版蒸蒸日上 ->多謝.

um 學術交流版會考慮開吹水帖嗎
我怕我會離題得太緊要orz ->好似有(?
回復 支持 反對