打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [招聘] CSO 主版/影圖版/交易版 急招聘新版主

為什麼主版版主數量比例同交易版版主數量比例差咁遠,成10:2

仲有,主版版主只係炒左1件,急聘補返1件真係有 ...
z888888 發表於 21-10-2012 21:39

我當年做版主時
好比心機攪活動管理個版
最後比其他版主投訴太過出位
同埋做版主3個月升區版太過快
咁你做埋佢我又冇咩所謂
回復 支持 反對

我當年做版主時
好比心機攪活動管理個版
最後比其他版主投訴太過出位
同埋做版主3個月升區版太過快
咁你 ...
commander2620 發表於 22-10-2012 08:50

哈,所以呢個世界就係咁,你做野,做得好,升得快,又俾人眼紅,
唔做野,懶懶閒,又無事,又唔會俾人炒.

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
血映雪 + 1 Nice one!
commander2620 + 1 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

哈,所以呢個世界就係咁,你做野,做得好,升得快,又俾人眼紅,
唔做野,懶懶閒,又無事,又唔會俾人炒. ...
z888888 發表於 22-10-2012 10:57

No...政府工先明顯係咁,鐵飯碗嘛
私人就一D D啦,睇下邊行,有啲就業績結果為上既
回復 支持 反對

尤其係政府工,佢地先明顯係咁,鐵飯碗嘛
私人就一D D啦,睇下邊行,有啲就業績結果為上既 ...
倉井影 發表於 22-10-2012 11:05

NONO,政府工先唔會咁..論野心細好多,因為入面唔做野個D人,係唔會望自己升職的,亦唔會走去眼紅,投訴人升得快,
佢地只會安守本份,保住份工等退休咬長糧.
做到野,升得快,仲要俾人眼紅打你小報告,完全係大公司先會有個種既鉤心鬥角出現
回復 支持 反對

NONO,政府工先唔會咁..論野心細好多,因為入面唔做野個D人,係唔會望自己升職的,亦唔會走去眼紅,投訴 ...
z888888 發表於 22-10-2012 11:11

不,等等,我地搞清楚先
其實有人既地方就一定有是非,勾心鬥角,打小報告的情況出現
同埋而家係講:做得多,反而俾人鬧

這是我聽人說的,真實例子
有個做政府牙醫的朋友係入面做,佢做多D做D野勁D都俾人照肺
野心係細,不過係,大家一齊鬥懶做minimum野,是非勾心鬥角之事打小報告經常有..(因為政府工都可以升職)
我唔知其他政府工係點,但俾我既印象係,既然係穩陣,點解要做多D野麻煩自己?

反而,私人利益為本,無錯,會為左上位而且互相踐踏,有是非
但有D好既公司,識將其現象化為良性競爭..
照Logic去諗,做私人既,有bonus,多勞多得,所以咪更加努力做吧?

咁當然啦,搞D大野影響到人地,當然是不太好,實會惹來非議..
回復 支持 反對

不,等等,我地搞清楚先
其實有人既地方就一定有是非,勾心鬥角,打小報告的情況出現
同埋而家係講 ...
倉井影 發表於 22-10-2012 11:27

咁真係佢地部門內部既問題,情況有可能同呢度類似掛,
我自己做過幾個部門,touchwood,大家都相處好好,從沒有發生什麼鉤心鬥角,打小報告的事

因為我地服務既係公眾市民,所以反而最被人投訴多的,就係街外人,
其實係政府做野,升職有個程序同機制的,
我就唔覺打左同事小報告,對方就會降職,無得升職,無增薪點加,老闆寫花你份報告等等.
政府工無咁兒戲既.

或者呢度真係有佢地存在既內部問題,我相信唔好跟政府工並提啦,
或者每間公司,每個行業都有呢D野存在,我又唔敢保證政府部門無呢D野既,幾十個部門加資助機構,
或者人地部門有D咁既文化,我又真係未必知.
回復 支持 反對

咁真係佢地部門內部既問題,情況有可能同呢度類似掛,
我自己做過幾個部門,touchwood,大家都相處好好, ...
z888888 發表於 22-10-2012 11:50

哦,咁我又唔係想講樂古係政府工....
小弟有野想問,你之前所提及既炒版主,你可以further elaborate嗎?eg 可以提高工作效率、公平啲、締造一個良性競爭環境 降低門檻 俾多啲機會其他有心做既會員做版主 (eg 會員知道自己有機會做版主,留言付出都會上心D)等等

師兄好勁呀,做政府工
回復 支持 反對

哦,咁我又唔係想講樂古係政府工....
小弟有野想問,你之前所提及既炒版主,你可靠further elaborat ...
倉井影 發表於 22-10-2012 13:16

咁我又唔夠你勁,你做牙醫bor,話曬都專業人仕
炒唔炒板主最終權係佢地度.我只係提出1個建議
實際上現在主版有10個位,你眼見都攪成咁,我提出既有部份板主既然忙於學業
可以讓出個位俾其他有熱誠或興趣的人嘗試申請或擔任,例如閣下

之後你問我係咪真係"可以提高工作效率、公平啲、締造一個良性競爭環境 降低門檻 俾多啲機會其他有心做既會員做版主 (eg 會員知道自己有機會做版主,留言付出都會上心D)等等"

我覺得要有嘗試,改變才可以得到改善,
或者維持現況都得.我只係提出一個建議
回復 支持 反對

想就想做,不過我語文能文差~申請一定唔得~
ufo8989899 發表於 21-10-2012 09:18 PM

哈哈,我都係   原本之前想去申請區博下,點知見個個申請版主果個帖都好似作文咁
   而我語文能文差+唔想作文,所以都係算數了
回復 支持 反對

咁我又唔夠你勁,你做牙醫bor,話曬都專業人仕
炒唔炒板主最終權係佢地度.我只係提出1個建議
實際上現在主 ...
z888888 發表於 22-10-2012 13:30

師兄你誤會左喇,我係有朋友做政府牙醫姐 我無話我係牙醫
係師兄自爆做政府工ja!

小弟咁低level, 無咩說服力, 師兄就勁好多喇 申請版主喇 唔做真係哂左
回復 支持 反對