查看: 19054|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 機娘的定義

如題,我想左好久,想到以下3個:
1.全機械-女性型機械人,完完全全昰1隻機械人 (如 Kos-Mos,小雲)

2.半機械-改造人,經改造,半人半機械 (如 艾薇絲(已修正!) ,勇者王)

3.機械裝-係人類or外星人只是裝上機械裝備來強化體能(如岩男EXE )

今機娘的定義究竟是咩呢 ?
想玩CB的大家討論下 .
回復

1.機械人....

CB的世界觀.....
回復 支持 反對

你買番隻6000uc機娘睇下
好似係半機械半細胞
回復 支持 反對

你買番隻6000uc機娘睇下
好似係半機械半細胞
321gogo 發表於 15-3-2010 20:31

係一部有細胞的機械人
回復 支持 反對

我覺得不同的機娘的構造係不同,如 機動娘 ,0式娘 ,破壞娘 係機械裝,因為無法分解,
而且無機械人的灰色關折.
以下E段係暫時假設!
如艾薇絲(已修正!) 係半機械 ,因為她係改造出來的改造人.(有可能連空娘都係,如果果個[應該死的人冇死的話])
如時雨,萊絲係全機械-女性型機械人,完完全全係1隻機械人,有機械人的灰色關折(如變回人腳的話,只要換個隻腳便行 la !),只是外面造片[皮](細胞),有看過未來戰士就會明.
回復 支持 反對

我覺得不同的機娘的構造係不同,如 機動娘 ,0式娘 ,破壞娘 係機械裝,因為無法分解,
而且無機械人的灰色關折. ...
23953704 發表於 15-3-2010 21:05

艾薇絲唔係半機械....佢係手上面裝左個鎖...而且有混沌之力...所以令你覺得係半機械?

而果3機娘...你細心看下  就知一樣都有灰色關折  不過我就唔知點解無得轉零件-3-
回復 支持 反對

3機娘兔甲似動漫玩cosplay多D
不過艾薇絲的確受過改造 wo(你估打支針,食下藥+埋D負面情緒,裝個鎖就得架?),而且今大舊野裝在你(我知你係男,88k)隻左手道
你都受5往 la !何況她?係人實有好多問題 la !!所以令我覺得係半機械.
今我E+真係裝得鎖 la !!(好5開心)
回復 支持 反對

http://wiki.komica.org/wiki/?cmd ... =%E6%A9%9F%E5%A8%98
先別說其他,k島百科的定義

- 機娘其實是一個很空汎的集合,通常只要具有「女性形象」與「機械裝備」都可以算。
回復 支持 反對

根據上面的網頁
初音也是機娘...- -'
我覺得她頂多是虛娘@@
回復 支持 反對

3機娘兔甲似動漫玩cosplay多D
不過艾薇絲的確受過改造 wo(你估打支針,食下藥+埋D負面情緒,裝個鎖就得架?), ...
23953704 發表於 15-3-2010 21:37

話明改造,好明顯係人-.-
回復 支持 反對