查看: 13687|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 中三升中四,英文程度得小學,有冇人可以幫下我

讀緊band2學校既我,係e個暑假,我睇左好多動畫,有一套名純情房東俏房客既野感動左我,所以我希望努力讀書升上大學,我知道e樣野唔係話咁易,所以我希望善用餘下既21日讀好d英文,請問有冇人可以比d意見我........我真係好想升上大學!我唔想浪費父母供我讀書既錢!希望你地可以比d讀英文心得我!
多謝肯抽時間睇完e篇野既讀者!
回復

回復 15# 的帖子

仲有 睇多d英文報紙/書
回復 支持 反對

多查字典
多睇英文書
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

我覺得你講得好岩

同埋我覺得你打xg日記果d都有用
每日都打返一篇自己寫ge英文日記

叫自己 d  fd如果見到有錯ge就糾正你
自己都要睇下讀得順唔順口~通唔通順

由生活入手係最好ge學外語方法黎
我f.1果時個外籍老師都係甘樣訓練我地班人d 英文

一路升返上去再睇返自己之前作果d日記會發現真係好有用
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

我想問你, Grammar In Use 邊到有得買??
回復 支持 反對

OK,我黎打擊你,  你依家就算追, 都只係追到一般既 general english ,  academic english 根本無可能追到,  學英文最好既時間係 小一 至 中三 , 查中文字典係一個唔好既學英文方法 , 你應該先查英文字典, 唔明再睇 中文字典
回復 支持 反對

你有冇諗埋要做野。。。有錢既試唔試私校。。? 住邊區。。??
佢日夜枚都有。。選科就睇你自己點擇嫁姐。。
佢有d獎學金係跟分黎-學費  唔止仲有D賽馬會果D呀。。。好多嫁-下-下都OK唔洗太貴既姐姐
校服方邊水手服[[bao_33]] [[bao_33]]
地址係大馬路算尾果邊問人好易到    恆香對面姐姐(招生處地址黎)
電話24425098
仲有1樣佢間學校超易到搭西鐵行2步
讀書環境OK嫁冇咩車聲........
校址就係南邊圍   西鐵好似B出口
大獲...之前回人果時唔記得打大馬路果個係招生處黎....

回復 支持 反對

想升到大學唔單只讀好英文,其他科都要顧及
如果你升中四d選修科係用英文讀,你最好查定字典,
因為老師們係唔會逐一生字同你解釋(除非你問佢),
而且你讀熟d生字可以用番去英文科...
回復 支持 反對

6樓個位朋友講既個本Grammar In Use 住名系叫English Grammar In Use,你可以去商務買到,藍色一大本,都幾厚下,我都買左本來用!
但系我又覺得吾一定要補習既,你可以反學個時主動要求老師,教反你基本既英文文法!
你吾好怕醜,因為甘叫不恥下問!
我中三下學期都系甘樣同老師講,系要好大勇氣先講得出,之後都有一d同學加入呢個補習班!
不過吾系間間中學老師都有甘多時間,呢個都系方法既一個!
回復 支持 反對

多謝4,5,6樓既大大肯抽時間回覆[[bao_29]]
睇完你地所打既每1個字每一句,我都係感動[[bao_33]]
令我學英文既決心打左支[強心針]!!多謝!!
回復 支持 反對