樂古Nakuz

標題: 劉備飛躍,漢中王劉備,秋風五丈原,遼來來和逐鹿中原(新增) [打印本頁]

作者: 前田慶次    時間: 9-8-2006 02:58

載點: http://www.freewebtown.com/jaykc/SCEN008.S11
更改劇本說明(8月12日)
推薦人物:劉備

載點: http://www.freewebtown.com/jaykc/SCEN009.S11

已修正空城有兵和下載問題(8月10日)
已修正武將問題(8月11日)
已修正勢力說明錯誤問題(8月12日)
推薦人物:張魯

http://www.freewebtown.com/jaykc/SCEN011.S11

強化蜀國軍力物力,把蜀國大軍全部召集至前線漢中,諸葛亮因得七星燈廷命之法長壽10年(8月17日)
推薦人物:蜀或魏

就看看各位玩家怎樣用800士兵大破孫權10萬大軍xd
http://www.freewebtown.com/jaykc/SCEN010.S11
已修正勢力說明錯誤問題(8月19日)
推薦人物:孫權/曹操或馬超

載點:http://www.freewebtown.com/jaykc/SCEN012.S11
玩法-司馬懿:可按史實領軍伐蜀再東征以一統天下
       張角:先鞏固防守再擴張勢力,稱霸中原
       劉備:先按史實奪西蜀再北伐神州
       孫堅:先佔荊南再逐鹿中原
       呂布:先速攻張角穩固中原再一統天下
       曹操:先佔江東或西蜀再圖天下
       劉焉:先擊敗劉備穩固益州再北上中原
已修正武將設置問題(9月2日)

[ Last edited by 前田慶次 on 2006-9-2 at 02:45 AM ]
作者: 火雞123    時間: 9-8-2006 07:45
係唔係中文用架

還有下載後copy to ?

[ Last edited by 火雞123 on 2006-8-9 at 12:21 AM ]
作者: 前田慶次    時間: 9-8-2006 10:36
Originally posted by 火雞123 at 2006-8-9 07:45:
係唔係中文用架

還有下載後copy to ?

[ Last edited b ...

COPY TO C:\Program Files\Koei\San11 Tc\Media\scenario就可以
重有我已經修改番徐庶o既問題0.0
徐庶會去左曹操o既宛

[ Last edited by 前田慶次 on 2006-8-9 at 12:04 PM ]
作者: 火雞123    時間: 9-8-2006 13:13
可以做一個這樣的劇本嗎?thx!

[ Last edited by 火雞123 on 2006-8-9 at 05:21 AM ]
作者: 前田慶次    時間: 9-8-2006 13:25
Originally posted by 火雞123 at 2006-8-9 13:22:

是217開始還是218,219

已經完成=v=

岩岩個個有錯誤
第2次修正
http://us.f13.yahoofs.com/bc/44d ... 11?bfE4X2EBYjnQJ740 <--新的

[ Last edited by 前田慶次 on 2006-8-9 at 02:03 PM ]
作者: 火雞123    時間: 9-8-2006 13:35
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-9 13:25:

已經完成=v=

岩岩個個有錯誤
http://us.f13.yahoofs.com/bc/44d ... 11?bf9bX2EBZ583Ku4r<--新的

[ Last edited  ...

作者: 前田慶次    時間: 9-8-2006 13:44
Originally posted by 火雞123 at 2006-8-9 13:35:

遊戲中佢o既死亡年係217年9月"
所以好快佢就會掛==
唔整死佢o既原因係因為可以藉此觸發劇情

[ Last edited by 前田慶次 on 2006-8-9 at 01:47 PM ]
作者: 火雞123    時間: 9-8-2006 13:55
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-9 13:44:

遊戲中佢o既死亡年係217年9月"
所以好快佢就會掛==
唔整死佢o既原因係因為可以藉此觸發劇情

[ Last edited by 前田慶次 on 2006-8-9 at 01:47 PM ]

佢死會有劇情架嗎?用權仔玩下先
作者: 前田慶次    時間: 9-8-2006 13:59
Originally posted by 火雞123 at 2006-8-9 13:55:

佢死會有劇情架嗎?用權仔玩下先

吴下阿蒙

条件:

剧本开始后 30 日或以上

玩家君主是孙权

孙权势力有武将 吕蒙 蒋钦

孙权 吕蒙 与 蒋钦 在同一都市

孙权 吕蒙 与 蒋钦 不是在任务中

吕蒙 与 蒋钦 知力 < 75

吕蒙 与 蒋钦 忠诚 > 95, 功绩 > 5000
结果:

吕蒙 与 蒋钦 功绩 + 500

吕蒙 统率 91 知力 89 政治 78

蒋钦 统率 78 知力 51 政治 42

吕蒙 头象变更

汉中王即位

条件:

剧本开始日期是 218 年 12 月之前

剧本开始后 180 日或以上

玩家君主是刘备

刘备君主势力支配都市 永安 汉中 梓潼 江洲 成都

刘备君主势力有武将 诸葛亮

刘备君主势力爵位不是 王 或 皇帝

刘备君主势力没有拥护 后汉帝

刘备 与 诸葛亮 不是在任务中
结果:

刘备爵位是「王」

刘备君主势力支配都市 治安 + 15, 气力 + 15

诸葛亮功绩 + 2000

刘备君主势力全体武将 忠诚 + 15

与刘备君主势力未有同盟的势力, 友好度下降

与刘备君主势力友好度未满「好意」的势力, 友好度下降

曹操君主势力与刘备君主势力互相的友好度下降

与曹操有血缘关系君主势力与刘备君主势力互相的友好度下降

拥护后汉帝的君主势力与刘备君主势力互相的友好度下降

魏帝即位

条件:

剧本开始日期是 219 年 12 月之前

与曹操有血缘关系君主势力存在 (以下简称曹家势力)

曹家势力的君主不是曹操

曹家势力的君主爵位是 王

曹家势力有拥护 后汉帝

曹家势力支配都市 12 个或以上

曹家势力支配都市 许昌 洛阳 邺 长安

曹家势力君主不是在任务中

没有其他国号「魏」的势力存在
结果:

曹家势力爵位改为 皇帝

曹家势力国号改为「魏」

后汉帝 死亡

曹家势力支配都市 治安 + 20, 气力 + 20

曹家势力君主「汉室重视」的武将 忠诚 - 20

曹家势力君主非「汉室重视」的武将 忠诚 + 20

与曹家势力未有同盟的势力, 友好度大幅下降

与曹家势力友好度未满「好意」的势力, 友好度大幅下降

曹家势力与 后汉重视 的势力 友好度大幅下降

曹家势力与爵位是皇帝的势力互相的友好度大幅下降

曹家势力与刘备君主势力互相的友好度大幅下降

与刘备相性相近的君主势力与曹家势力互相的友好度大幅下降

蜀帝即位

条件:

剧本开始日期是 220 年 12 月之前

如事件「魏帝即位」已发生, 则本事件发生日期可以提早

后汉帝 死亡

曹家势力的君主爵位是皇帝

曹家势力支配都市 8 个或以上

曹家势力支配都市 洛阳 邺

刘备或与刘备相性相近君主势力存在 (以下简称刘家势力)

刘家势力爵位是 王

刘家势力支配都市 永安 汉中 梓潼 江洲 成都

刘家势力有武将 诸葛亮

刘家势力君主 与 曹家势力君主相性不相近

刘家势力 与 曹家势力 不是 同盟关系

刘家势力 与 曹家势力 友好度未满「好意」

刘家势力君主 与 诸葛亮 不是在任务中
结果:

刘家势力爵位改为 皇帝

刘家势力国号改为「蜀」

刘家势力支配都市 治安 + 30, 气力 + 30

刘家势力全体武将 忠诚 + 30

与刘家势力未有同盟的势力, 友好度下降

与刘家势力友好度未满「好意」的势力, 友好度下降

刘家势力与爵位是皇帝的势力互相的友好度下降

刘家势力与曹操君主势力互相的友好度下降

曹家势力与刘家势力互相的友好度下降

虎之子

条件:

刘备或与刘备相性相近君主势力存在 (以下简称刘家势力)

刘家势力有武将 关兴 与 张苞

关兴 与 张苞 皆未有义兄弟

关兴 与 张苞 功绩 > 8000

关兴, 张苞 与 刘家势力君主 没有血缘关系

关兴, 张苞 与 刘家势力君主 在同一都市

关兴, 张苞 与 刘家势力君主 不是在任务中
结果:

关兴 与 张苞 结为义兄弟

关兴 与 张苞 忠诚 = 100, 功绩 + 500

吴王即位

条件:

剧本开始日期是 221 年 12 月之前

或事件「魏帝即位」发生后 180 日或以上

后汉帝 已死亡

有 3 个或以上势力存在

曹家势力的君主爵位是皇帝

曹家势力支配都市 8 个或以上

曹家势力支配都市 洛阳 邺

孙坚或与孙坚有血缘关系君主势力存在 (以下简称孙家势力)

孙家势力爵位不是 王 或 皇帝

孙家势力支配都市 8 个或以上

孙家势力支配都市 庐江 柴桑 建业 吴 会稽

孙家势力 与 曹家势力 友好度是「不和」或以上

孙家势力君主不是在任务中
结果:

孙家势力爵位改为 王

孙家势力支配都市 治安 + 10, 气力 + 10

孙家势力全体武将 忠诚 + 10

孙家势力与曹家势力友好度上升

孙家势力未有同盟的势力, 友好度下降

与孙家势力友好度未满「好意」的势力, 友好度下降

孙家势力与爵位是皇帝的势力互相的友好度下降

孙家势力与刘备君主势力互相的友好度下降

与刘备相性相近君主势力与孙家势力互相的友好度下降
作者: 浩﹏zZ    時間: 10-8-2006 00:30
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-9 05:25:

已經完成=v=

岩岩個個有錯誤
第2次修正
http://us.f13.yahoofs.com/bc/44d ... 11?bfE4X2EBYjnQJ740 <--新的

[  ...

下載唔到..
同埋我想問點先可以整到劇本??
作者: 火雞123    時間: 10-8-2006 08:58
Originally posted by 浩﹏zZ at 2006-8-10 00:30:

下載唔到..
同埋我想問點先可以整到劇本??

用San11Editor

有錯 ..天水的12000冰是誰的= =

[ Last edited by 火雞123 on 2006-8-10 at 10:18 AM ]
作者: 前田慶次    時間: 13-8-2006 03:41
新增秋風五丈原劇本
下回會做飛將突圍戰

作者: 思想改做●華仔    時間: 13-8-2006 12:40
作者: 火雞123    時間: 13-8-2006 13:42
我想玩2195月果個,幾時會發?
作者: 前田慶次    時間: 13-8-2006 16:33
Originally posted by 思想改做●華仔 at 2006-8-13 12:40:
樓主可唔可以講比我聽..點整劇情ga??thx

你不如講下你想要咩劇本我整比你^^
作者: jack3217a    時間: 13-8-2006 22:19
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-13 16:33:

我地係想自己整黎玩下姐,你可唔可以教下我地呢,唔好成日話幫人整啦,我地都想學下整GA嘛,又冇壞既
作者: bills1232002    時間: 13-8-2006 22:24
thxxxxxxxxxxxxxxxx
作者: ζ花舞街ㄨ浮魂    時間: 14-8-2006 02:33
點整呀- -唔明
作者: wanyeuklung    時間: 14-8-2006 06:37
幾好啵@@
作者: [H]michael2727    時間: 15-8-2006 10:06
水淹七軍呢= =...我想玩- -
作者: 只求一敗    時間: 16-8-2006 01:54
樓主…我係遊俠論壇都見到依d劇本…果個係你本人?
作者: 劍兒*    時間: 16-8-2006 19:41
點解無左水淹7軍既
作者: 呀倫*    時間: 16-8-2006 22:26
我都想學..教下我地啦
作者: 前田慶次    時間: 17-8-2006 16:21
Originally posted by 只求一敗 at 2006-8-16 01:54:
樓主…我係遊俠論壇都見到依d劇本…果個係你本人?

裡面d 參數好多都唔同=.=
無可否認我參考左d 設定同idea但係全部都係由本人整出來的==
作者: 只求一敗    時間: 18-8-2006 23:32
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-17 16:21:

裡面d 參數好多都唔同=.=
無可否認我參考左d 設定同idea但係全部都係由本人整出來的==

哦∼不如樓主整個
劉備入左蜀加仲未還一半荊州既劇本呀∼
我覺得果時蜀係最強大既時期了…(^{}^)
作者: 前田慶次    時間: 19-8-2006 12:12
Originally posted by 只求一敗 at 2006-8-18 23:32:

哦∼不如樓主整個

咁未即係同漢中王劉備差不多= =+
所以今次就轉主角為孫權啦xd~~
作者: 火雞123    時間: 19-8-2006 12:48
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-19 12:12:

咁未即係同漢中王劉備差不多= =+
所以今次就轉主角為孫權啦xd~~

水淹7軍忘記發了嗎?

[ Last edited by 火雞123 on 2006-8-19 at 06:22 PM ]
作者: 前田慶次    時間: 19-8-2006 21:20
Originally posted by 只求一敗 at 2006-8-18 23:32:

哦∼不如樓主整個

已完成==+
作者: 只求一敗    時間: 20-8-2006 00:25
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-19 21:20:

已完成==+

800士兵大破孫權10萬大軍

bao_50 bao_50
好難打…遊戲點都係遊戲…
樓主很強呀==”

多謝樓主整依個劇本^^
作者: 前田慶次    時間: 20-8-2006 01:47
Originally posted by 只求一敗 at 2006-8-20 00:25:

800士兵大破孫權10萬大軍

bao_50 bao_50
好難打…遊戲點都係遊戲…
樓主很強呀==”

多謝樓主整依個劇本^^

由於以劉備為主角的劇本太多了==
因此這次改一下口味xd
老實說新劇本個人認為最重要的就是要夠激...
因此以後我會開始整d 好似208劉備之類的劇本xd

[ Last edited by 前田慶次 on 2006-8-20 at 01:48 AM ]
作者: 劍兒*    時間: 20-8-2006 02:21
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-20 01:47:

由於以劉備為主角的劇本太多了==
因此這次改一下口味xd
老實說新劇本個人認為最重要的就是要夠激...
因此以後我會開始整d 好似208劉備之類的劇本xd

[ Last edited by 前田慶次 on 2006-8-20 at 01:48 AM ...

整個西蜀岩岩無左 鐘會同鄧艾搶益洲既map吧= =

夠哂難
作者: 前田慶次    時間: 20-8-2006 03:36
Originally posted by 劍兒* at 2006-8-20 02:21:

夠哂難

那個劇本火雞兄在做中xd
下一回就整39pk版中的守劍閣忠臣死戰的劇本吧
簡介:蜀國由於宦官黃皓弄權因此國力衰退
而魏國的司馬昭在高平陵政變後奪得了朝中大權,眼見此機不可失便派二士領軍入蜀
面對大軍壓境漢中不攻自破,姜維無奈唯有退守劍閣,但卻遭到鄧艾的暗渡陰平突襲
究竟由劉備辛辛苦苦所建立,諸葛亮花盡畢生精力所維護的蜀國命運為何?
此劇本的人才將會真真正正的轉向末期,無論是選那一個國家都得面對著前中期的大臣老的老死的死,只有無奈的份兒
因此玩起來時會有別一番的味道,尢其是選蜀國時人才更是所剩無幾...真正的感受到蜀中無大將,廖化當先鋒的真諦
另外此劇本亦將會更為強調防守戰,建築物的耐久的會大大提高但與此同時魏蜀之間的實力會更為明顯..
因此可以領略到像三國志8的堅壁戰術--被大軍兵臨城下時利用守城的優勢與大軍打超一般的持久戰擊退敵軍
(好像老吹得好嚴重tim==)
作者: jack3217a    時間: 20-8-2006 07:22
可唔可以放個原劇本既有南蠻個個上黎?我唔小心比d追加劇本覆蓋左==

仲有我自己整左個圖,不過我第一次整咋,可能有好多野不足,個圖係出師表
作者: 火雞123    時間: 20-8-2006 08:35
Originally posted by jack3217a at 2006-8-20 07:22:
可唔可以放個原劇本既有南蠻個個上黎?我唔小心比d追加劇本覆蓋左==

仲有我自己整左個圖,不過我第一次整咋,可能有好多野不足,個圖係出師表

我同你一樣無左個劇本(:/.\ (:/.\ 誰能擺上來
D:\Program Files\Koei\San11 Tc\Media\scenario

SCEN004.S11
作者: 前田慶次    時間: 20-8-2006 14:26
http://www.freewebtown.com/jaykc/SCEN004.S11<--207年的原赤壁劇本
http://www.freewebtown.com/jaykc/SCEN006.S11<--原七擒七縱劇本
作者: SIUFUN0201    時間: 20-8-2006 19:04
勁勁勁勁
作者: jack3217a    時間: 21-8-2006 06:50
你條LINK唔知點解我上唔到,係唔係死LINK呀?
作者: 前田慶次    時間: 21-8-2006 16:26
Originally posted by jack3217a at 2006-8-21 06:50:
你條LINK唔知點解我上唔到,係唔係死LINK呀?

邊條唔得==?
我測試過沒問題wo..
作者: jack3217a    時間: 21-8-2006 17:23
條條我都上唔到= =全部無此網頁
作者: 前田慶次    時間: 21-8-2006 17:42
其他人有冇咁o既情況==?
我次次都下到bo..
作者: 火雞123    時間: 22-8-2006 15:57
Originally posted by 劍兒* at 2006-8-20 02:21:

夠哂難

做好啦!!
http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2571109
作者: 呀倫*    時間: 23-8-2006 11:39
張遼果個劇情=.=我想問點嬴
作者: 前田慶次    時間: 23-8-2006 13:49
Originally posted by 呀倫* at 2006-8-23 11:39:
張遼果個劇情=.=我想問點嬴

一開始派哂d將軍去壽春附近d 城不停咁運輸去壽春
而壽春d人就要係附近建設施
不過一場苦戰在所難免0.0
作者: a122014    時間: 23-8-2006 22:24
用日文板玩唔玩到o架
作者: wilson1993912    時間: 31-8-2006 19:12
800打10m..= =有可能嬴嗎..= =
作者: 朴正楷    時間: 31-8-2006 19:20
Originally posted by wilson1993912 at 2006-8-31 19:12:
800打10m..= =有可能嬴嗎..= =

贏的可能是0(你偽報佢地囉。
張遼真人番生打都冇可能贏啦,演義話用計整太史慈先win到,呢隻game好似冇呢個計(冇記錯引d敵軍入黎比人sm)。
作者: 前田慶次    時間: 2-9-2006 02:47
Originally posted by 朴正楷 at 2006-8-31 19:20:

贏的可能是0(你偽報佢地囉。
張遼真人番生打都冇可能贏啦,演義話用計整太史慈先win到,呢隻game好似冇呢個計(冇記錯引d敵軍入黎比人sm)。

請善用曹操的虛實...
此劇本要守住合淝不難
作者: 只求一敗    時間: 2-9-2006 03:05
Originally posted by 前田慶次 at 2006-9-2 02:47:

請善用曹操的虛實...
此劇本要守住合淝不難

新劇本劉備只有一個城…
作者: 火雞123    時間: 2-9-2006 07:56
Originally posted by 只求一敗 at 2006-9-2 03:05:

新劇本劉備只有一個城…

90個武將,想輸更難,還有趙雲,關羽,姜維,諸葛亮
作者: ufoufo2409    時間: 2-9-2006 10:16
Originally posted by 前田慶次 at 2006-8-13 08:33:

I want 日文的劇本....thx
作者: [H]michael2727    時間: 2-9-2006 22:35
做乜曹操去左荊州/.\...
作者: 前田慶次    時間: 3-9-2006 01:29
Originally posted by [H]michael2727 at 2006-9-2 22:35:
做乜曹操去左荊州/.\...

每次用曹操都係先北後南...
所以今次想換一下口味讓各位玩家試一下第二角度發展的玩法

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent20066115www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2