樂古Nakuz

標題: The Official HKRS Fan site briefing [打印本頁]

作者: kit034    時間: 4-9-2010 23:11
標題: The Official HKRS Fan site briefing

The Official HKRS Fan site briefing

圖片

Name: RuneHK

Objective: To promote Runescape in Hong Kong and to unify Runescape players in Hong Kong for more productive output and a harmony community.

The SellingPoint: To grow it formal enough to register it into the Jagex fansite list.

Content: An official HKRS fan site + An independent HKRS forum

Format: Should try reference of  international standard fansite. (tipit/rs community)

HumanResource: This will be a joint-venture of enthusiastic players from two forums and any volunteers are welcomed.

All feedback and opinion are needed to improve this proposal. Please feel free to commend.
作者: Megarunes    時間: 4-9-2010 23:15
economics much?
作者: kit034    時間: 4-9-2010 23:19
回復 2# Megarunes

No, the fan site is not profit-oriented. It is free and aims at promote rs in hk.
作者: Prince`    時間: 5-9-2010 00:06
um any actual action you want us to take?
no offence but I dont know what am I need to do once I am in.
anyway I am having AL atm but count me in.
I hope I can give opinions sometimes.
作者: kit034    時間: 5-9-2010 00:38
回復 4# Prince`

So far I have:

1. discussed the possibility of registering domains for site and forum with Chris Wong (Ex player + Pro programmer Now). We both think its too early to 'pay for fan site' and it should start with something free first.

proposed free forum: http://www.createforum.net/
proposed free site: need suggestion on some site provide large space.

2. obtained consent from certain people in the two forums include two 頭頭s in Myforum.

3. discussed with two famous players for the above briefing and in addition, we agree that:

a. no new cc will be created.

b. will need human resources in
-editing guides and database
-technical issue
-advertisement
-general managemant
作者: icy920801    時間: 5-9-2010 01:51

與其整多一個 forum 不如將兩個壇列作 friend forum

discuz forum 點都好用d
作者: Prince`    時間: 5-9-2010 03:06
回復  Prince`

So far I have:

1. discussed the possibility of registering domains for site and for ...
kit034 發表於 5-9-2010 00:38

not really good at those works sorry, but yeah i will join it for sure.
作者: yikmings    時間: 5-9-2010 07:35

我可以提供以下免費服務:1. 網站空間 (我在外國有服務器) 20GB 空間 及 1000GB 流量以上都冇問題
2. Discuz , Phpwind , phpbb 等程式架設及管理 (5年+經驗)
3. 頂級域名一個  xxxxx.com  or  .net  .org

需要有心人仕做:

1. 圖片設計(主要做Banner 及 logo)
2. 管理論壇人員 :loveliness:

暫時係咁多

作者: superyyy2002    時間: 7-9-2010 18:22
對於 icy 的睇法呢,的確係好的,不過長遠發展好多地方都會縛手縛腳 ,點同人介紹我地、guides 的統一性、搞活動......

感覺就係用 icy 的做法,兩個 RS 版都可能做到前所未有的巔峰,但在這之後就再好難向前發展,衝進一條廣寬的堀頭路
kit 的方法係開新的站,以仿效外國大 fansite 的做法營運,某程度上,做到好似 Tip.it、RuneHQ 咁就係呢個計劃可以帶大家去到的盡頭,係用 icy 的方法點都做唔到的地步

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
另外由 M 記個邊 quote 過來先....

現況:
唔理玩 RS 的人幾多,大的我地都知的 RS 版有我地 Nakuz 及 M 記兩個
可能仲有 D 無接觸過我地的小撮人,及高登的小部分人
講真,所有都係「寄人籬下」的模式生存

目標:
一個真係比香港 RS 人去的站 + 一個比香港 RS 人去的討論區
希望發展到可以在 Jagex fansite list 出現

format 就後話啦!呢個計劃最需要先解決的問題有三個:

一、人手不足

暫時我個人就無去邀請個別人士幫手,其實現階段人手需要的只有一點——有心幫忙
至於有無時間幫手呢,本人今年讀 high-dip last year + 重考高考,除左應屆考生 / 部分工作量大的人士,相信都無人忙過我
時間只要你想,其實要編排好唔難,都係個句「有心幫忙」就夠了
至於實際上要幫 D 乜,就要睇下以後個 plan 同埋 leader 的決定;依家我地只希望知道有幾多人肯出一分力幫手

(我地只需要大家義務幫手,當 leader 叫大家幫手的時候,無時間的就坦白講,暫時無 mood 的都可以坦白講,我地唔會亦無辦法迫你去做,放心!)

二、技術困難

好可惜玩 RS 的人入面無幾多個識 programming,更加唔好講寫一個網站、點維持、點修復佢
呢 part 雖然暫時未有好大影響,但長時間的話,免費 forum 的各種容量不足 / 網速的問題會出現,而要效法外國大 fansite 咁有獨立的另一個 site 就更加係天方夜談

非常希望有邊個有經驗的,或者略知一二的都出下聲,有此技能又有心幫忙的大概會成為成個計劃的核心人物之一,有此技能但無乜心機幫忙的都希望可以做個顧問,有事的時候可以多一個照應

三、權力轉移問題

呢點我都無辦法好好咁講出來,大家諗到的相信都差唔多,我舉幾個我答到的出來先:

邊個係全個計劃的 leader?
暫時係 kit,我好快要 semi-quit 所以恕我只可以做個顧問及幫手移下 guides

原討論區版主們點算?
新站新開始,再加上多個"黑"歷史問題,好多都會換人,不過希望大家尊重自己尊重他人,唔好「見高就拜,見低就踩」

cc 點處理?
不變,forum 同 cc 兩個系統獨立,你去開邊個 cc 就去返邊個
正如大家去睇 Tip.it / RuneHQ 的 guides,又有無聽過佢地的 offical cc?
(當然不排除將來會產生變化,不過唔係短期內會發生的事)

更多的問題仲有兩邊的 RS 版點處理、新站將來要收費的話邊個比、有乜新規矩、有無咁易又開個新站......
以上問題我都無能力答到你,等夠人參與再大家討論先知

p.s. 個人對 kit 的提問:format 上如果仿效 RS wiki 的做法會點?
作者: Clmak814    時間: 8-9-2010 04:28
Mind i say sth
i think this site is actually useless..
by looking at the picture u made.. (i think maybe need more tech support)
phpbb > discus because it is simple
but actually this is personal
and if u make that fans site in free forum
the forum will crash easily
better not say much things..
作者: yikmings    時間: 8-9-2010 10:37

我可以提供以下免費服務:1. 網站空間 (我在外國有服務器) 20GB 空間 及 1000GB 流量以上都冇問題
2. Discuz , Phpwind , phpbb 等程式架設及管理 (5年+經驗)
3. 頂級域名一個  xxxxx.com  or  .net  .org

需要有心人仕做:

1. 圖片設計(主要做Banner 及 logo)
2. 管理論壇人員 :loveliness:

暫時係咁多
作者: Clmak814    時間: 8-9-2010 13:17
There is a rule that do not advertise other forum
and
IF this is a HKRS fan site
then why it is in English? (i mean ur briefing)
作者: superyyy2002    時間: 8-9-2010 14:35
Mind i say sth
i think this site is actually useless..
by looking at the picture u made.. (i think m ...
Clmak814 發表於 8-9-2010 04:28

There is a rule that do not advertise other forum
and
IF this is a HKRS fan site
then why it is in E ...
Clmak814 發表於 8-9-2010 13:17

1. same idea,不過由 kit 獨力 plan 的好難一開始就做到比現時更好的美工水平吧?

2. 我想問 advertise 邊個 forum?比個網址版主們睇睇?
無網址仲要唔存在的 forum 嗎?

3. 聽講 kit 用 / 打中文唔多叻......
作者: kit034    時間: 8-9-2010 15:39
各位好,個 post 放左係度幾日之後終於有人去望下 (亦特別多謝 Prince, 佢係第一位比有用留言的) , 不過最開心的係大家的意見都很有見地。
我真係好想香港有個自己的壇,但身為一個技窮,同時亦是一位不能人所能,我係很需要大家幫忙。
好似 3Y 兄所講,我地人手暫時唔多,所以需要大家的幫手,有志之士請留下你的 rs name。

如果要批評,都比番DD有用的意見,唔好mud野 'economic much?' 就收擋.... 我都要番工,同時都好希望做好個壇,為大家服務,多謝。

To yikmings: Thanks so much, is your rs name TKT123? I should contact you and talk a bit.
作者: Prince`    時間: 8-9-2010 16:08

its okay and i think about advertising for a bit,
um do you think that it is hard to get all HK people altogether?
and if we make it a Hk forum,
does the identity matters much?
i mean if i am not from HK , cant i join the forum?

undoubtedly its a good idea, and i am not throwing cold water to you,
but the only thing is that there are not much ppl in HK playing this game.
we cant do much to persuade someone who never plays English game to play it.
and one more thing, most ppl in HK playing this game is now in both Nakuz and M forum..
so i think combining is a good idea ( its suggested by Icy? )
its easier to make things together than start a thing from zero.
even though everything is now not yet settle down,
we have seen the difficulties already isnt it?

I will try giving more opinion about this, maybe if you got some idea
you may just tell me here and i will try my best to help : )
its a honor to get invloved in such great thing, feel free to request and peace.
作者: kenny1996725    時間: 8-9-2010 16:17
Get a domain first
作者: Clmak814    時間: 8-9-2010 17:13
1. same idea,不過由 kit 獨力 plan 的好難一開始就做到比現時更好的美工水平吧?

2. 我想問 adverti ...
superyyy2002 發表於 8-9-2010 14:35

我只系覺得做左果個討論區之後nakuz同myforum會變廢
我都明既..
我裝番個GIF5睇下有咩可以幫手我無心開火 只系想講 kit咁樣做就好似系老師面前講點賣毒品咁樣
不過如果板主同意就冇事啦 剛剛覺得無啦啦開個討論區唔知有咩目的 想出名呀 所以先講咁多野
咁多位大佬對唔住
作者: yikmings    時間: 8-9-2010 17:25
MSn: yikmings@gmail.com
作者: yikmings    時間: 8-9-2010 18:02
送上剛整嫁Banner 一個, 本人美工好差唔好笑 =.="

作者: icy920801    時間: 8-9-2010 23:39
工程浩大, items , monsters 都有排執
作者: kit034    時間: 9-9-2010 02:38

將兩個 Forum 合併的確係百利而無一害,而且亦都係我以前極力主張的 (本人向來行事低調,合併同論壇改革係我唯一積極企出來的時候),可惜,天算不如人算,Nakuz 同 MyForum 的關係多年來都係互有偏見,自從 Myforum (HK ) vs SG 一役後,關係更加係有目共睹...... 同行如敵國,雙方論壇每每放逐一人,另一論壇就成為該人的容身之所,我每每站出黎講關於兩論壇問題時,就總係遇到搶手襲擊 (我不願點名,要對號入座的就入)。

Nakuz  係好,出名 (出名係因為 Nakuz,出名過 Myforum 的原因,亦唔係因為 Nakuz RS 勁過 Myforum), 但係 Runescape 壇是一個子壇, 可以做的又有多少?Myforum 亦為類同。再者,Nakuz 公然容許 REAL WORLD TRADE, 放任之境就連當今香港著名 RS 玩家 Stevencc 亦不得不以「地方土豪」去評語 Nakuz 之 REAL WORLD TRADE,這樣可以獲得 Jagex 認同嗎?而連一個 'Black Market Forum' 都比下去的 Myforum, 可以得到 Jagex 認同嗎?最後,若他日 Nakuz 同 Myforum 合併,我們應該放棄 Nakuz 去 Myforum 開新 acc?? 定係叫 Myforum 棄壇呢?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
就好似系老師面前講點賣毒品咁樣

我並無此意,因為子壇同大壇係有分別, 加上 Nakuz/MyForum 永遠都係會出名過單一賣 Runescape 的論壇。 另外 Nakuz 的交易區向來都係無人之境,而新 Forum 將不會有任何交易區出現,所以相信若新 Forum 運作後, Myforum/Nakuz 應不會有任何競爭。最後此方案, 3Y 與 JohnLaPa 亦表示支持,如果真係「系老師面前講點賣毒品」,相信老師最後亦會變成癮君子吧

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

對於新 Forum 包裝,其實我地係有能力, 只要有一位識畫畫的有心之仕企出黎便可。 Domain 之事也不難,在適當時 (maybe 200+ active users), 我不介意俾錢 -.- ...... 不過樓上好似都提過有關 server 一事。 至於 in-game event 方面, 兩壇向來不乏搞手,所以亦沒問題。

坐這山望那山,希望大家能夠專注在一些自己能做的事情先吧。對於 Data Base 方面,基本上香港就連一完整的 mini game guide, quest guide, skill guide, D&D guide, Monster Hunt Guide 都沒有時,Data Base 不但長遠,而且亦需要大量 progarmming 人才, 的確十分艱鉅, 但係香港如果無一個專壇, 有 Data Base 的可能會更低吧? 不過而家我可以保證,新壇出現後,  Nakuz 與 Myforum 甚至各路香港玩家可以更易合作,共同修葺比現時更完整,更具認可性,更完整的RS教學、攻略吧?

真正的難,影響整個計劃的成敗,兩壇的高層老手固然重要,但最關鍵都是取決於大家的決心與支持。當然,對於一個奇怪人的一個不太可能的計劃來說,抱有負面想法亦不以為過...... 其實我自己也有一點心怯 -.- 不過, 若然大家認為此方案值得支持, 還是多多支持吧!
作者: Clmak814    時間: 9-9-2010 04:57
我只係講我之前既想法 -_-
我冇惡意..
作者: Prince`    時間: 9-9-2010 19:13
將兩個 Forum 合併的確係百利而無一害,而且亦都係我以前極力主張的 (本人向來行事低調,合併同論壇改革係 ...
kit034 發表於 9-9-2010 02:38

嗯其實一切都係由零開始, 如果您真係咁堅決既話我當然支持
甚至見到您話願意自己拎錢出黎去搞 雖然會吾會收番錢就後話啦  但係好感動 : )
現在只等火火等高層決定啦...
仲有畢竟Amy都係版主? 我認為應該要同她傾下...........

again, does the identity matters much?
i mean if i am not from HK , cant i join the forum?
作者: [H]bunbunbunbun    時間: 10-9-2010 20:15
有興趣幫手
MSN: bunbunbunbun2002@yahoo.com.hk
作者: WLM8    時間: 12-9-2010 17:30
樓主
希望您能夠不再理會 myforum 的物體
若他們是有心的,就不會繼續只談論權力交移等問題
而且lunarrainbow等人與myforum無關的,相信他們會接受您們
作者: MU7C_Ronaldo    時間: 12-9-2010 17:53
Objective: To promote Runescape in Hong Kong
笑左...

不過....................
可以group埋D hk rser真係唔錯
作者: dealyou    時間: 12-9-2010 19:51
十分支持今次呢個提議,都睇得出如果要實行,工程都頗大.
有咩事需要幫忙既,我願意效勞,例如打雜等(雖然我有既free time唔多- -要開始準備al)

(可以繼續潛水了)
作者: kit034    時間: 12-9-2010 20:40
好多謝大家的支持,目前新壇的 domain 己經申請好左,相信黎緊個幾日應該可以開壇
作者: *Ah_馳    時間: 12-9-2010 22:52
加油~~~
不過我不會參與了~

合併唔一定好,競爭所帶來既利益不能忽視
唔好介意我直接,rs好多hk玩家都好小朋友
所以係呢個情況下,我較主張"獨裁"
合作都要揀人..
(做project你都唔搵free-rider啦?)

至於promotion,火火俾唔俾你係度宣傳就....
唔關我事啦=.=
我只是小薯

anyway,good luck!
我梗係希望我趺爛眼鏡啦
作者: superyyy2002    時間: 13-9-2010 03:30

free-rider 問題我都擔心,總之最前線關於 guide 的整理、加入、刪減等,我都會出全力幫手!

競爭嘛,係永遠都唔會缺少的,正所謂一山還有一山高
就算合併,對內可以有競爭;一致對外的話,更加可以挑戰世界級的對手!

domain 方面我實我係小白一個所以抱歉幫唔到手
至於「主張"獨裁"」的睇法,我唔比意見,門面上就交比識門面的人處理,門後面夠唔夠料呢?就交比我啦!
作者: jack55401    時間: 13-9-2010 06:42
送上剛整嫁Banner 一個, 本人美工好差唔好笑 =.="
yikmings 發表於 8-9-2010 18:02

grammar 錯左   應該係 RuneScape Hong Kong Players' Forum

本人grammar唔錯  可以幫大家整理文章
作者: cool_snow    時間: 13-9-2010 11:11
加油~~~
不過我不會參與了~

合併唔一定好,競爭所帶來既利益不能忽視
唔好介意我直接,rs好多hk玩家都好小朋友
所以係呢個情況下,我較主張"獨裁"
合作都要揀人..
(做project你都唔搵free-rider啦?)

至於promotion,火火俾唔俾你係度宣傳就....
唔關我事啦=.=
我只是小薯

anyway,good luck!
我梗係希望我趺爛眼鏡啦
*Ah_馳 發表於 12-9-2010 10:52 PM

其實想兩個 rs forum combine, 唔係今日既事, 數年前本人同對壇較熟落既
女版主 rb 傾過這件事, 但由於大家各有不同立場做法, 因此罷免合作, 多年來
rb 都有同我傾過可否攪些聯壇活動, 亦因有問題不能合作, 所以我個人係贊成
kit 既做法, 但係兩個主壇合併既事, 因為唔係由我地呢D版主話事, 想和別的
討論區合併就合併, 而是樂古既討論區會否和別的討論區合作問題, 因可能在
利益上有問題出現...
作者: kit034    時間: 13-9-2010 15:37
我想係度同大家再講一講,呢次計劃並唔係要將兩壇合併,因為我深知呢個既唔係高層可以做到,就更加係我無可能做到的。 呢次計劃的主張係合作,而且不是兩壇之間的合作,而係所有香港玩家之間的合作。
正正好似 Amy 因為兩壇之間有太多唔係人可以控制到的利益問題,新壇目的係為令香港 rs 的玩家有更統一的場所而設立的,係完全自由,不受任何利益約束。 加上新壇使用者不只是兩壇用家,而是所有懂 traditional chinese 的玩家,所以呢個絕對唔係合併。 新壇落成後係絕對自由的,唔會受到兩壇官方管制,因此大家冇須擔心。

同時,我亦為冇清楚交代而令另一個 thread 在 M 壇被 lock 道歉.....
作者: 燎原火    時間: 13-9-2010 23:57
對於 Fansite 這計劃就本人而言是支持的。
但最近聽最多的反而是兩壇的整合問題,是不是言之過早呢?

需知道要做到一個類似 TIP/RUNEHQ 的網是一個很大的工程。
需要長時間、大量人手、各種不同技術人員、$,明顯現在各方面也有不足。
如果只是打算草草了事構建一個 Fansite ,然後再建個論壇整合香港玩家。
那站在本人立場而言,總覺得「多一事不如少一事」比較好。
所以還是集中回 Fansite 的製作工程比較好,也希望有心人可以幫到手。
沒必要把目光停在兩壇整合的問題上,最終只會費時失事。

再講兩個討論區都只是兩個論壇的分支,要合併?談何容易。
如果真係認真去做一個 Fansite ,時間都唔會短,到時D版主可能人面全非。
一個大 Project 最忌自找麻煩,先把重要的事做好才最重要。

註:以上是本人個人意見。
作者: [H]stevencc    時間: 14-9-2010 03:18
我覺得合唔合併 最後都無分別
M N 兩壇有文化差異
新壇出現可能會有幾種結果出現
1. 新壇大旺 M N 兩壇摺得, 一統 happy end
2. 新壇冷場 M N 兩壇不變, 新壇摺埋 嘥時間 bad end
3. 3壇 不冷不熱 等摺

要做到tip it/HQ 咁 實在太難
所有都言之過早

最有希望, 快, 靚, 正, 既做法 真係 全部人侵入進駐 維基
等他日 香港 真的有多一點 有前途既玩家
名正言順把 維基所有 copy and paste 返入新壇
作者: Clmak814    時間: 14-9-2010 08:15
If we have to work as good as wiki..
takes so much time.. as steven said

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent20066115www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2